Opinie: It's all about the money

WOENSDAG, 29 JANUARI 2014, 16:56 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Vandaag raakte bekend dat Lamisha Musonda Chelsea verlaat. The Blues braken in juni 2012 menig paars-wit hart door Charly Junior, Tika en Lamisha Musonda (toen 15,18 en 20) weg te plukken bij Anderlecht.



Charly Musonda Junior

Dat het Chelsea vooral de jongste van de drie wou, was van bij het begin duidelijk. Charly Musonda Junior stond hoog op het verlanglijstje van vrijwel elke Europese topclub. Ook Barcelona, zijn droomclub, trok aan zijn mouw. Toch koos het toptalent uiteindelijk voor Chelsea FC, een veredelde investeringsmaatschappij uit Londen.

Drie maand eerder had de Belgische jeugdinternational nochtans het volgende verklaard: "Mijn papa heeft liefst van al dat ik bij Anderlecht blijf. Het is ook een droom van mij om mijn vader over enkele jaren op te volgen in het eerste elftal van Anderlecht."

Dromen zijn mooi, maar ze vervagen al snel wanneer er met geld gesmeten wordt. De zogenaamde reden voor het vertrek van de drie broers, was een gesprek aan speelgelegenheid van Lamisha bij Anderlecht.

Eind Augustus 2013 werd hij nog in verband gebracht met Oostende en dit seizoen verzamelde hij al de volledige 160 minuten bij de beloften van Chelsea. Overduidelijk een speler die twee seizoenen geleden een basisplek verdiende in het paars-witte kampioenenteam.

Chelsea

Het profcontract voor Tika en -vooral- Lamisha was enkel en alleen een manier om hun jongste broer naar Londen te halen. Net zoals Chelsea ongeveer een miljoen euro op tafel legde voor Thorgan Hazard, toen die op de bank zat te verkommeren in de Ligue 2. Dat Zulte Waregem de 'broer van' omtoverde tot de Gouden Schoen-winnaar en zo zijn marktwaarde verveelvoudigde, was mooi meegenomen.

José Mourinho verklaarde vorige week dat Thorgan Hazard volgend seizoen misschien wel zijn plek had in de A-kern van Chelsea. Kwestie van zijn huurprijs voor volgend seizoen wat op te drijven.

Chelsea is één van de clubs die gerust het hele dorp van een getalenteerde voetballer een profcontract zou aanbieden, als ze geloven er winst uit te kunnen halen.

Uiteraard hoeven we ook niet naïef te zijn. voetbalclubs zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Het zijn organisaties die winst moeten maken en spelers duurder verkopen dan je ze aankocht is daarvoor noodzakelijk. Met transfers is op zich niets mis.

Natuurlijk wisselen spelers van club, maar spelers moeten gehaald worden met als doel het team beter te maken en eventueel nadien met winst te verkopen. Niet om hen uit te lenen, hun marktwaarde op te drijven en te verkopen. veertien en vijftien jarigen weghalen met als enige doel hen later voor veel geld te verkopen, is zo mogelijk nog een categorie erger.

De Bruyne, Lukaku en Courtois

De Bruyne speelde welgeteld 5 wedstrijden voor de hoofdmacht van Chelsea, maar ze maakten wel een slordige 12 miljoen euro winst op hem. Met Lukaku en Courtois lijken The Blues soortgelijke plannen te hebben.

De kans is reëel dat Chelsea meer miljoenen euro's zal verdienen aan De Bruyne, Lukaku en Courtois dan dat het drietal wedstrijden afwerkte voor de Londenaars. Hoe lang pikt de modale voetbalsupporter dit nog?

De gemiddelde Anderlecht-hater die om één of andere duistere reden dit artikel onder ogen krijgt, zal argumenteren dat Anderlecht Bruno en Praet ook gratis wegplukte bij andere clubs. Wel, ze hebben gelijk.

Anderlecht haalde Praet en Bruno weg bij respectievelijk Genk en Charleroi, die hen op hun beurt hadden weggehaald bij OHL en Bergen. Als elke voetballer bij zijn eerste team bleef spelen, kwam Cristiano Ronaldo nu uit voor CD Nacional en Lionel Messi voor Grandoli.

Conclusie

Transfers zijn het probleem niet. Transfers met winst als enige doel wel.

Je kan het een jong meisje nauwelijks kwalijk nemen dat ze verliefd wordt op een andere jongen. Ook niet als ze al ettelijke jaren een relatie had met een andere jongen. Maar als datzelfde meisje haar jeugdliefde inruilt voor een stinkend rijke man die 30 jaar ouder is, dan klopt er meer dan waarschijnlijk iets niet.

Als de Musonda's Anderlecht hadden ingeruild voor Barcelona, zijn andere grote liefde, had de modale Anderlechtfan daar nog net mee kunnen leven. Met hun keuze voor de Londenaars hadden en en hebben de paars-witte supporters het terecht moeilijk. Niemand zal de Anderlechtaanhang kunnen verwijten als ze de oudste Musonda binnenkort uitfluiten als hij met Oostende of Bergen op bezoek komt in het CVDS-stadion.

En als je ooit nog iemand de term 'competitievervalsing' in de mond hoort nemen als het over Praet en Bruno gaat, reageer dan met mijn groeten met de volgende zeven woorden: "Adnan Januzaj, Mathias Bossaerts en Charly Musonda Junior." De kans dat je nog op een reactie loopt is miniem.



anderlecht-online forum