Opinie: De Zuid-Amerikaanse parel

ZATERDAG, 8 FEBRUARI 2014, 16:29 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht gaat vanavond in het Guldensporenstadion op zoek naar drie broodnodige punten. Na de blamage tegen Lierse, zal John van den Brom wellicht heel wat wijzigingen doorvoeren.


Proto en Mbemba keren terug uit blessure en verdrijven zo Kaminski en Nuytinck opnieuw naar de bank. Voorin zal Mitrović opnieuw Cyriac naast zich krijgen.

Interessanter zijn de plannen op het middenveld. Van den Brom gebruikte dit seizoen al tientallen formaties op het middenveld, combinaties van twee of drie verdedigende middenvelders uit het pakket Milivojevic, De Zeeuw, Gillet, Tielemans, Kljestan en zelfs Najar.

Vanavond lijkt hij het over een andere boeg te gaan gooien: een ruit op het middenveld met maar één zuiver verdedigende middenvelder. Tielemans, met Gillet op rechts, N’Sakala op links en Vargas op de tien.

Dennis Praet

Dennis Praet speelt momenteel met het rugnummer ‘10’. De jonge Belg kwam dit seizoen echter nog niet verder dan drie doelpunten en twee assists. vijf beslissende acties zijn te weinig voor de paars-witte spelverdeler.

Zeker als je bedenkt dat bijvoorbeeld Hans Vanaken al aan dertien zit. Ook Anderlecht-huurling Canesin heeft al acht beslissende acties achter zijn naam staan.

Sta mij toch toe om hier aan toe te voegen dat het te makkelijk is om Dennis Praet nu veel te verwijten. Zijn werkkracht dit seizoen is lovenswaardig en hij bewees dit seizoen al dat hij zowel op links als op rechts uit te voeten kan. Ook in een ruit op het middenveld kan hij op drie posities uit de voeten. De rol van Praet is heus nog niet uitgespeeld.

Voor de blessure van Suárez scoorde Anderlecht gemiddeld 2.73 doelpunten per wedstrijd. Na zijn blessure nog amper 1.54. Sinds het uitvallen van Suárez ontbeert Anderlecht wat creativiteit en genialiteit. Technische suprematie van een Zuid-Amerikaanse parel. Dit seizoen moet het misschien wel van een Venezolaan komen.

Hoewel Honduras in Centraal-Amerika ligt, lijkt Andy Najar de kwaliteiten te hebben om op termijn zo’n parel te worden. Hij heeft echter nog tijd nodig.

Ronald Vargas

Najar heeft daar het talent voor, maar heeft nog tijd nodig. (al ligt Honduras in Centraal-Amerika) Misschien komt het dit seizoen wel van Ronald Vargas. Rugnummer ‘70’, omdat dat het meeste op ‘10’ lijkt. Niet toevallig bijgenaamd La Perla.

De paars-witte periode van Vargas was tot op vandaag een grote ontgoocheling. Vorig seizoen stond hij geen 500 minuten op het veld in de competitie, maar etaleerde hij toch nogmaals zijn klasse met een wondermooi doelpunt tegen Lierse.

Onlangs verklaarde hij eindelijk pijnvrij te voetballen. Na een korte opflakkering belandde hij echter opnieuw op de tribune. De oefenwedstrijd tegen Eendracht Aalst was misschien wel de terugkeer van de echte Vargas.

Eendracht Aalst

Vargas was de architect van de 4-0 zege tegen de ajuinen. een afgekeurd doelpunt en een zuivere hattrick, met zowaar een doelpunt op vrije trap. Natuurlijk is K.V. Kortrijk een niveau of drie hoger dan Eendracht Aalst, maar toch.

Enkele maanden geleden werd in het Sporting Telenet-programma De Kleedkamer verkondigd dat Anderlecht kampioen werd als het duo Suárez-Mitrovic zo bleef voetballen.

Voor Suárez is er dit seizoen jammer genoeg geen hoofdrol meer weggelegd. Maar als het duo Vargas-Mitrovic vanavond blijk geeft van een soortgelijke chemie, zal men in Luik een stuk minder rustig slapen vannacht.

Al kan het natuurlijk net zo goed zijn dat Vargas uitvalt in de opwarming of Van den Brom toch weer enkele onverwachte keuzes maakt. Voetbal is geen exacte wetenschap. Gelukkig maar.

Anderlecht heeft dit seizoen veel weg van de schelp van een oester. Grillig en onregelmatig golvend. Bovendien bestaat de kans dat er een parel inzit.

Komt de parel vanavond uit zijn paars-witte schulp? Kortrijk-Anderlecht, aftrap om 18u.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.