Hoe zit het met het nieuwe stadion?

ZATERDAG, 15 MAART 2014, 11:05 - Michaël
Anderlecht-Online No Image Found

Het nieuwe nationale stadion, hoe zit het er nu mee? Nu om eerlijk te zijn, we stellen die vraag enkel omdat de kans groot is dat Anderlecht er in de toekomst zijn thuiswedstrijden zal afwerken.


Zonder piste, zonder dak
Het is nu al geruime tijd windstil, al sinds 24 november in feite. Toen kwam het nieuws dat er een akkoord was tussen de verschillende betrokken partijen. Er ging een stadion komen zonder piste, zonder dak en dit op Parking C van de Heizel. Dat de parking eigenlijk in Vlaanderen ligt en niet in Brussel, dat was even bijzaak.

Zoektocht naar geld
Er is een akkoord, dan moet er natuurlijk ook geld gezocht worden. Het stadion zou 300 miljoen euro kosten en zo'n 60.000 supporters kunnen huisvesten. Eerst was er sprake dat Anderlecht op zoek moest naar maar liefst 100 miljoen euro om mee te investeren. Nadien daalde dit bedrag tot 30 miljoen euro. De Belgische voetbalbond zal alvast niet investeren en uit politieke hoek klinkt het ook dat het geld uit de privé moet komen.

Stadion huren
De kans bestaat trouwens dat paars-wit geen mede-eigenaar wordt van het stadion maar dat ze het stadion huren. Maar Europa houdt de heel de financiële constructie rond het stadion nauwlettend in het oog. Europa dreigt namelijk met een veto als de club ongewoon gunstige huurvoorwaarden zou krijgen. Dat zou concurrentievervalsing zijn, iets waar de voorzitter Club Brugge, Bart Verhaeghe, al voor waarschuwde. Bart Verhaeghe is één van de grootste tegenstanders van het nieuwe stadion en ziet dat geld liever geïnvesteerd worden in de huidige stadions.

Nieuwe bouwvergunning ingediend
Maar Anderlecht heeft ook nog een plan B achter de hand: de uitbreiding van het huidige stadion. De eerste bouwaanvraag met een uitbreiding tot 30.000 zitjes werd afgekeurd: het stadion was te hoog, problemen met de parking, .... . Daar werden de nodige aanpassingen aan uitgevoerd en zo werd op 18 februari een nieuwe bouwaanvraag ingediend. Zoals de meesten onder ons wel weten is een bouwaanvraag voor een huis al geen sinecure, laat staan dus voor een stadion.

30.000 zitjes is te weining
Anderlecht wacht alvast op nieuws vanuit de gemeente. "We wachten nu op een antwoord van de gemeente", aldus voorzitter Roger Vanden Stock. "We moeten een oplossing vinden want zelfs de uitbreiding naar 30.000 zitjes is voor ons te klein." Het lijkt er dus op dat de voorzitter het liefst van al in het nieuwe nationale stadion zou willen spelen, maar de gemeente Anderlecht ziet een verhuis eigenlijk niet zitten en wil de club in de gemeente houden. Zouden de inkomsten uit de parkeerboetes hier voor iets tussen zitten?

Haalbaarheidsstudie deze maand
Maar hoe zit het nu met de timings? Wel de reden dat we in onze pen gekropen zijn is omdat tegen maart, deze maand dus, de haalbaarheidsstudie in principe afgerond moet worden. Op 25 april, binnen een dikke maand, moet de kandidatuur voor het Europees kampioenschap 2020 ingediend zijn, dit is inclusief het bouwplan van het nieuwe stadion.

Als alles goed gaat, kan in januari 2016 gestart worden met de bouw. Twee jaar later, in 2018, moet het nieuwe Eurostadion dan zijn deuren openen. Met of zonder een paars-wit tintje, daar zullen we binnenkort wel een antwoord op mogen verwachten.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.