Opinie: Kaakslag voor de Anderlecht-supporter

MAANDAG, 12 MEI 2014, 13:25 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Deze zomer spraken Herman Van Holsbeeck en Roger Vanden Stock over een 'overgangsjaar' en 'bouwen aan een nieuwe ploeg voor de toekomst'. Hoe realistisch zijn die uitspraken vandaag nog?


Nieuwe cyclus

Anderlecht beleefde een dramatische reguliere competitie. De ploeg was echter piepjong en enorm getalenteerd. De supporters verbeten hun frustraties met de gedachte dat Anderlecht aan de toekomst bouwde. Aan een ploeg die er volgend seizoen bovenuit zou steken in België en ook in Europa nog eens een resultaat kon neerzetten.

In de play-offs liep het beter voor paars-wit. Door de spectaculaire terugval van Club Brugge en –vooral- Standard, staat Anderlecht na 38 speeldagen plots op kop.

Laat ons echter niet vergeten dat paars-wit al een aantal keer door het oog van de naald kroop. Op het veld van Lokeren en Club Brugge en thuis tegen Standard. Enkel thuis tegen Racing Genk en Club Brugge speelde Anderlecht zoals het in zijn DNA zit: aanvallend, dominant en met drie punten na 90 minuten.

Een eventuele titel zou een formidabele bonus zijn, maar geen eindpunt voor deze nieuwe cyclus en jonge generatie. Daarvoor was het allemaal nog veel te wisselvallig.

Anderlecht hoeft ook om financiële redenen deze cyclus niet te beëindigen. Afgelopen zomer verkocht het voor een miljoen of twintig aan spelers, terwijl het maar de helft van dat bedrag investeerde in nieuwkomers. Bovendien daalde de loonkost deze zomer gevoelig en mocht paars-wit al twee seizoenen op rij een hoop Champions Leaguemiljoenen op zijn rekening zetten.

Massimo Bruno

Enkele dagen geleden stak echter het gerucht de kop op dat Massimo Bruno naar Hoffenheim zou verkassen. De jonge Belg zou zelfs al zijn medische testen hebben afgelegd bij de Duitsers.

Bruno is nog maar aan zijn tweede seizoen bezig in de paars-witte A-kern. Hij kent formidabele periodes, maar ook momenten waarin niets lukt. De afgelopen maanden zat hij voornamelijk op de bank en zijn goals tegen Racing Genk waren de eersten sinds 15 december.

De rechtsbuiten bulkt van het talent en Anderlecht en de Belgische competitie zijn in geen geval zijn eindpunt. Hij heeft echter nog niet de status van absolute sterkhouder verworven, die een transfer rechtvaardigt. Cheikhou Kouyaté en Silvio Proto zijn de enigen die het verdienen om voor een redelijk bedrag te vertrekken.

Als er een club komt aankloppen voor een andere speler, hoeft Anderlecht zich niet te inschikkelijk op te stellen. De andere belangrijke spelers moeten blijven, tenzij er een formidabel bod komt.

Vier, vijf, tien... of meer?

Hoffenheim betaalde nooit meer dan zeven miljoen euro voor een speler. Hoeveel gaan ze dan op tafel willen leggen voor Bruno? Een speler die de afgelopen maanden vooral op de bank zat bij een – dit seizoen - vaak wankelende club uit een in hun ogen onbeduidende competitie.

Vijf miljoen euro zou al veel zijn, een kleine vier lijkt waarschijnlijker. Bovendien heeft ondergetekende een onfris voorgevoel dat er een deal in de maak is met een uitleenbeurt en een aankoopoptie. In geen geval een formidabel bod dus.

Transfermarkt.de schat de marktwaarde van Bruno op 6.5 miljoen euro. Racing Genk verkocht Koulibaly voor tien miljoen euro en Club Brugge weigerde tien miljoen euro voor Lestienne, omdat het een pak meer wil. De statistieken van Lestienne waren kort voor zijn 21e vergelijkbaar met die van Bruno nu.

Vier of vijf miljoen kan vandaag misschien veel lijken, maar een sterke Champions League-campagne kan zijn marktwaarde zomaar doen verdubbelen. Bovendien zou een vertrek van de rechtsbuiten een vreselijk slecht signaal zijn naar de andere jongeren en een kaakslag voor de supporters.

Andy Najar

Uiteraard kan je redeneren dat Anderlecht met Andy Najar nog een wapen achter de hand heeft voor de rechterflank. De Hondurees trekt echter nog naar Brazilië deze zomer. Als hij daar twee goede wedstrijden speelt, wordt hij onhoudbaar voor Anderlecht. Een WK is namelijk dé plek om je marktwaarde een extreme vlucht te laten nemen en een formidabel bod uit te lokken.

Als Anderlecht zich nu al gewillig laat degraderen tot een opleidingsclub voor Duitse middenmoters, kunnen we er net zo goed mee stoppen. Maar laat ons eerst en vooral maar hopen dat Anderlecht gewoon slecht communiceerde in deze zaak en Bruno gewoon bij Anderlecht blijft.

Neen, lieve clubleiders van Hoffenheim, FK Charkov of Krylja Sovetov Samara, het zijn deze zomer geen solden in Anderlecht. Waarvoor mijn oprechte excuses.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected].



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.