"We willen geen slachters bij Anderlecht"

ZATERDAG, 7 JUNI 2014, 12:45 - Michaël
Anderlecht-Online No Image Found

De Engelse krant The Guardian ging op zoek naar het geheim van de Rode Duivels en dan vooral hoe de basis gelegd werd in de jeugdopleidingen. Daarbij hadden ze ook een interessant gesprek met Jean Kindermans.


Kindermans is verantwoordelijk voor de jeugdopleidingen bij RSC Anderlecht en draagt een zware verantwoordelijkheid. "Elke dag dromen er bij Anderlecht 220 jongens van een carrière als profvoetballer. Hoeveel zullen er daarvan doorbreken? Maximum 10%. Dat 200 jongeren niet aan de bak zullen komen als voetballer zie ik als een probleem. We moeten hen vertellen dat ze nooit prof zullen worden wegens een blessure, gebrek aan vertrouwen, slechte ontwikkeling, familiale situatie, ... . Maar als je zo lang mogelijk bij Anderlecht blijft zal je een diploma hebben en kans hebben op een job en ben je iemand met intellectuele vaardigheden."

In tegenstelling tot de richtlijnen opgelegd door de Belgische voetbalbond prefereert men bij Anderlecht een 3-4-3 opstelling bij de jeugd in plaats van een 4-3-3. "We proberen een balbezit te bereiken van 70%. Als je dan met vier verdedigers speelt plaats je hen in een comfortabele positie. Met maar drie moeten ze wel in moeilijkheden brengen."

"Weet je dat tackelen verboden is bij de Anderlechtse jeugd? Pas als ze bij de beloften spelen mag er getackeld worden. We willen voetballers met technische vaardigheden, intelligente spelers, geen slachters", gaat Kindermans verder.

"Wij bij Anderlecht willen de springplank zijn tot Europa. We vragen maar één ding: geef ons de kans om ze op te leiden. Gun ons dan een sportieve beloning van twee, drie jaar. Zo verloren we recentelijk Ismail Azzaoui. We boden hem een contract van drie jaar aan maar een antwoord bleef uit. Tot zijn vader ons kwam bedanken met de melding dat hij naar Tottenham verhuist. Ik was toen ontgoocheld."

"Adnan Januzaj vertrok, Charly Musonda ging naar Chelsea, Mathias Bossaerts naar Manchester City, Azzaoui naar Tottenham, ... . Als we elk jaar zo enkele talenten verliezen vrees ik dat Anderlecht alleen maar de verliezer is in dit verhaal. We werken hard maar worden er niet voor beloond. De vergoeding die we dan krijgen is ook klein. Voor Januzaj was dan 550.000 euro. Maar dat zijn de regels opgelegd door de UEFA. Ik herinner me nog dat mensen in het bestuur zegden: 'Oh 550.000 is mooi voor zo'n jonge speler.' Ik zei toen: 'Ja dat klopt, maar wat als ze binnen enkele jaren in het eerste team spelen bij Manchester City en voor het vijftigvoudige verkocht kunnen worden?'"



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.