Anderlecht wint met 5-0

DINSDAG, 26 JULI 2005, 22:25 - Michaël

Anderlecht heeft de heenmatch in de tweede voorronde van de Champions League gewonnen met 5-0. De tegenstander, Neftchi Bakoe uit Azerbeidjan, kon de Brusselaars nooit in de problemen brengen.

Paars-wit speelde vooral in de eerste helft knap, dynamisch en stijlvol combinatievoetbal. Kortom, het champagnevoetbal waar vooral voorziter Van Holsbeeck prat op gaat. Vooral de rechterflank, met Vanden Borre en dribbelkoning Christian Wilhelmsson, maakte indruk.

Baku kon de verwachtingen van een 'modale Belgische eersteklasser' nooit inlossen. Vercauteren wou voor de match tekenen voor een 4-0 overwinning, maar die score stond al na de eerste helft op het bord.

Tihinen opende de score toen hij na 21 minuten een corner van Bart Goor via de lat in doel werkte. Enkele minuten later zorgde Nenad Jestrovic met een fraaie kopbal voor de 2-0. En nog kon de vreugde niet op, want ook Mbo Mpenza pikte zijn kopbalgoal mee in de 32ste minuut.

Verwarring en consternatie alom bij Bakou toen doelman Hasanzade een terugspeelbal opraapte. Het logische gevolg was een onrechtstreekse vrije trap, die Bart Goor door de benen van een Azerbeidjaanse verdediger in het doel werkte.

In een overbodige tweede helft ging de handrem op bij de Brusselaars. Neftchi kwam dan wel beter in het spel, maar dat resulteerde niet in kansen. De match bleef vrij gesloten en eentonig.

Jestrogol kreeg nog een mooie kans die op de lat uiteenspatte. Daarna kwamen nog Serhat Akin en Walter Baseggio op het veld. Yves Vanderhaeghe maakte de klus af in ze 78ste minuut, met een knappe plaatsbal.

Anderlecht moet op 3 augustus nog op bezoek in het warme Azerbeidjan, maar dat lijkt niet meer dan een verplicht nummer. De Brusselaars staan dus met meer dan een been in de derde voorronde van het Kampioenenbal.

Uitslag: 5-0
Goals: 21' Tihinen 1-0, 24' Jestrovic 2-0, 32' Mpenza 3-0, 35' Goor 4-0, 78' Vanderhaeghe 5-0

Anderlecht: Zitka, Vanden Borre, Kompany, Tihinen, Deschacht, Wilhelmsson, Vanderhaeghe, Zetterberg (81' Baseggio), Goor, Mpenza (64' Zewlakow), Jestrovic (74' Serhat)

N.Bakoe: Hasanzade (46' Micovic), Abramidze, Sadygov, Gafitoelin (10' Getman), Abbasov, Mammadov, Boret, Cordas, Nabiev, Adamia, Misjoera (74' Subasic)

Toeschouwers: 21.055
Scheidsrechter: Ceferin (Svn)