Wie is Rolando Jorge Pires Fonseca?

DINSDAG, 3 FEBRUARI 2015, 12:54 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Met Rolando Jorge Pires Fonseca, kortweg Rolando, heeft Anderlecht uiteindelijk toch zijn extra verdediger gevonden. De Portugees heeft mooie adelbrieven, maar wie is hij eigenlijk? Een portret.


Rolando werd geboren op 31 augustus 1985 in São Vicente, één van de eilanden van Kaapverdië. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij naar Portugal. Hij sloot zich toen aan bij de jeugdopleiding Campomaiorense. Vier jaar later verhuisde hij naar eersteklasser Belenenses. Een dag voor zijn 18e verjaardag debuteerde hij er in het eerste elfal.

Belenenses en Porto

De stoere verdediger, 77 kilogram voor 1,89 meter, werd meteen een vaste waarde bij de club uit Lissabon. In vier jaar tijd speelde hij er 97 competitieduels en scoorde daarin zeven keer. In 2008, Rolando had toen al twee jaar de Portugese nationaliteit, verhuisde hij voor net geen miljoen euro naar FC Porto.

In het Estadio Dragao veroverde Rolando meteen een basisplaats. Vier jaar lang was hij een steunpilaar in de defensie Porto en hij veroverde drie landstitels. In 2011 staat hij een volledige wedstrijd op het veld wanneer Porto de Europa League wint.

Nationale ploeg

Door zijn sterke prestaties bij Porto wordt Rolando in 2009 voor het eerst opgeroepen voor de Portugese nationale ploeg. Hij debuteerde op 12 augustus tegen Lichtenstein. Rolando mocht mee naar het WK van 2010 en het EK van 2012. Op het WK speelde hij niet, op het EK kwam hij tot drie korte invalbeurten.

In totaal verzamelde Rolando negentien caps, waarvan tien als basisspeler. Zijn voorlopig laatste interland dateert van maart vorig jaar. Toen speelde hij negentig minuten in de oefenwedstrijd tegen Kameroen.

Napoli en Inter

In het seizoen 2012-2013 verliest Rolando zijn basisplaats bij Porto. Napoli biedt in januari een uitweg, maar de verdediger slaagt er ook daar niet in om een basiskracht te worden. Hij komt niet verder dan vier basisplaatsen en drie invalbeurten. Een verlengd verblijf zit er niet in.

Rolando kan echter in Italië blijven. In het seizoen 2013-2014 huurt Inter Milaan hem en daar is hij wel succesvol. In de Serie A versiert hij 28 basisplaatsen en scoort hij vier keer. Met Inter eindigt hij als vijfde.

Afgelopen zomer keerde Rolando terug naar Porto, maar coach Julen Lopetegui hoeft hem niet meer. De verdediger haalt geen enkele keer de wedstrijdkern. Bij Anderlecht moet hij de komende maanden proberen de draad weer op te pikken.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.