Terugblik: wintertransferperiode

DINSDAG, 3 FEBRUARI 2015, 16:19 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

De wintermercato zit er op. Anderlecht kocht Idrissa Sylla en huurde Marko Marin en Rolando. Sacha Kljestan mocht dan weer vertrekken. Wij blikten terug op een bewogen transferperiode.


De zoektocht naar een centrale verdediger was een soap van formaat. Een soap die gerust de titel Alexander en Diego kan meekrijgen.

Anderlecht stond dicht bij een overgang van Alexander Milosevic en Alexander Scholz. Beide spelers werden op het laatste moment gestolen door respectievelijk Besiktas en Standard.

Paars-wit richtte zijn pijlen dan maar op Diego Reyes en Diego Novaretti. Opnieuw twee keer niks. Op het allerlaatste moment sloeg Anderlecht alsnog toe. En hoe. Het haalde Rolando weg bij Porto.

Rolando speelde 174 wedstrijden voor Porto en was vorig seizoen titularis bij Inter, de nummer vijf uit de Serie A. Verder speelde hij 22 wedstrijden in de Champions League en 17 in de Europa League.

Het laatste half jaar kwam hij echter niet aan spelen toe. Naast ervaren is de Portugees ook erg kopbalsterk, zowel in offensief als defensief opzicht.

Marin

Marko Marin was de eerste transfer die Anderlecht deze winter realiseerde. Paars-wit huurt hem van Chelsea met een aankoopoptie van vijf tot zes miljoen euro.

Marin speelde 116 wedstrijden voor Werder Bremen en 16 voor Chelsea. Hij kwam 6 keer in actie in de Champions League en 28 keer in de Europa League. De twee laatste seizoenen won hij de Europa League trouwens.

Marin speelde dit seizoen amper op uitleenbasis bij Fiorentina. Vorig seizoen was hij nog vaste invaller bij Sevilla, waar hij in dertig wedstrijden in de groene rechthoek verscheen.

Sylla

Ten slotte is er ook nog Idrissa Sylla. Anderlecht betaalde anderhalf miljoen euro voor de spits van Zulte Waregem, die nog minstens een maand geblesseerd is. De Guinese spits scoorde 14 keer in 47 competitieduels voor Zulte.

Hasi zou de spits overtuigd hebben door hem eerlijke kans te beloven en hem te laten weten dat hij er aan dacht met twee spitsen te spelen.

Kljestan

Anderlecht liet deze winter enkel Sacha Kljestan vertrekken. Een gevaarlijke gok, aangezien Steven Defour dit seizoen van de ene -lichte- blessure in de andere sukkelt.

Het duo Leander Dendoncker - Youri Tielemans oogt nog net iets te jong om vol mee te spelen voor de prijzen. Samuel Bastien is de volgende in de hiërarchie. Bastien is ook maar 18 en op dit moment trouwens geblesseerd.

Als Hasi echt in een 4-4-2-syteem zou gaan spelen, komt er trouwens nog meer druk op de paars-witte defensieve middenvelders.

Conclusie

De transfer van Sylla doet ons iets te hard aan die van David Pollet vorig seizoen denken. Het zou ons verbazen als Sylla dit seizoen nog veel minuten verzamelt bij Anderlecht. Wellicht is Sylla gehaald als vervanger voor Aleksandar Mitrovic volgend seizoen.

Door hem nu al speelminuten te beloven, riskeer je echter dat hij deze zomer al gedegouteerd wilt vertrekken. Zo kunnen met Mitrovic, Sylla, Gohi Bi Cyriac en Samuel Armenteros maar liefst vier spitsen vertrekken deze zomer.

Ook de transfers van Marin en Rolando zijn niet zonder risico. Beiden speelden de afgelopen maanden nauwelijks of niet. Ze hebben echter zodanig veel intrinsieke kwaliteiten, dat ze de gok waard zijn.

Als Marin en Rolando in de buurt komen van hun beste niveau, zal Anderlecht erg dicht bij de titel komen. Als Marin en Rolando beiden teleurstellen, viert een West-Vlaamse club dit seizoen zijn eerste titel in tien jaar.




anderlecht-online forum