Opinie: twee tegen allen

ZATERDAG, 7 FEBRUARI 2015, 15:49 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

De halve finales van de beker van België overtuigden de laatste twijfelaars. Anderlecht en Club Brugge zijn dit jaar twee niveaus te sterk voor de concurrentie en maken onderling uit wie de titel en de beker pakt.


A.A. Gent beschikt over een brede kern, een topcoach en leek met Moses Simon een nieuw goudhaantje te hebben gevonden. Toch ging een matig Anderlecht met 0-2 winnen in de Ghelamco Arena.

Hasi ruilde zijn vertrouwde 4-3-3 voor een soort 4-4-1-1 met twee snelle flankmiddenvelders. Gent vond geen oplossingen en creëerde amper kansen. Ook Mats Sels stond allerminst in een schietkraam, maar paars-wit scoorde wel twee keer. Niet formidabel, maar wel volwassen. Anderlecht staat al met één been in de finale.

Club Brugge

In die finale neemt Anderlecht het meer dan waarschijnlijk op tegen Club Brugge, dat de vloer aanveegde met het B-elftal van stadsgenoot Cercle. Een paars-wit hart volstaat niet om te ontkennen dat Club Brugge op dit moment het beste voetbal speelt in België.

Met José Izquierdo en Felipe Gedoz haalde Club twee Zuid-Amerikaanse klasbakken, terwijl Lior Refaelov en Victor Vazquez onherkenbaar sterk spelen in vergelijking met de afgelopen seizoenen. Met drie van deze vier achter Tom De Sutter of Obbi Oularé valt er weinig aan te merken op het offensieve compartiment van blauw-zwart.

Timmy Simons en Ruud Vormer zijn als waterdragers extreem belangrijk en de achterhoede staat als een huis. Thomas Meunier speelt als Anthony Vanden Borre vorig seizoen, Club beschikt over vier zeer degelijke centrale verdedigers en op links pakt Laurens De Bock zelfs geen rode kaarten meer. Dat Matthew Ryan een klasbak is, kunnen we evenmin ontkennen.

Anderlecht

Door al die blauw-zwarte lofbetuigingen en het huidige paars-witte dipje, zouden we haast vergeten dat Anderlecht hoge ogen gooide in de Champions League. Bovendien haalde het met Rolando en Marko Marin twee spelers die te sterk zijn voor de Belgische competitie als ze nog maar in de buurt komen van hun beste niveau. Ze hebben beiden nog een paar weken om hun niveau op te krikken.

De meeste fans waren teleurgesteld omdat Marin op de bank zat tegen Gent. Daar waren echter goede redenen voor. Marin speelde de eerste seizoenshelft amper en was bij Sevilla ook meestal invaller. Hij kan –nog- geen drie wedstrijden per week aan. Op dat vlak is het positief dat de Duitser niet speelgerechtigd is in de Europa League.

Conclusie

Als Club Brugge op dit niveau blijft spelen, zal Anderlecht niet één, maar twee tanden moeten bijschakelen. De kans dat Brugge nog een terugval kent is echter reëel, waardoor één tand zou kunnen volstaan.

Feit is dat de titelstrijd andermaal van details zal afhangen. Een scheidsrechterlijke beslissing, een bal op de paal in een onderling duel of een blessure. Anderlecht kan op dit moment niet zonder Steven Defour, Club niet zonder Victor Vazquez of Timmy Simons.
Een vierde titel op rij? Let’s do this.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.