Opinie: de Renmans Pro League

DINSDAG, 17 FEBRUARI 2015, 15:59 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Een opiniestuk waarin de auteur zijn bezorgdheid uit over het niveau van de arbitrage en het feit dat de Jupiler Pro League langzaam maar zeker in de Renmans Pro League verandert.


Gouden slagersmes

Als de gouden schoen wordt vervangen door het gouden slagersmes is Joachim Van Damme onze topfavoriet. Van Damme trakteerde Ibrahima Conté zondag op een ziekenhuisbezoekje.

Van Damme beweerde achteraf dat hij voor de bal ging, maar te laat kwam. Een klein half uur dan toch. Een sollicitatie bij de NMBS op de nationale televisie. De regering gaat tegenwoordig wel erg ver om jonge Belgen aan een job te helpen.

Van Damme had echter nog meer fraais in de aanbieding: “Ach, bij mij zal dit weer worden uitvergroot terwijl zulke dingen bij andere ploegen stil worden gehouden. Als Santini en Gedoz niet worden opgeroepen voor slaande bewegingen moeten ze hier ook over zwijgen. We zullen zien of er weer met twee maten en gewichten wordt gewerkt.”

Van Damme is ambitieus. Het Gouden slagersmes volstaat niet. Meneer wou ook nog Humo’s Comedy Cup. Eerder kreeg hij geel voor een belachelijke elleboogstoot aan Thibaut Van Acker en trapte hij Victor Vazquez onbestraft het ziekenhuis in.

Twee gele kaarten voor de prijs van drie belachelijke overtredingen. Als er iemand moet zwijgen, is het Van Damme zelf wel. Over de incidenten met Sherjill MacDonald en Addy hebben we het dan nog niet eens.

Fiasco

Dat Jonathan Lardot nadien een duidelijke penaltyfout op Frank Acheampong weigerde te fluiten en Dalibor Veselinovic in extra tijd de 1-1 lukte, maakte de pil nog wat bitterder. Maar het probleem zit dieper dan het puntenverlies tegen Mechelen of Van Damme.

Drie Genkse spookdoelpunten kosten Charleroi of Lokeren straks wellicht een plek in Play-off 1. Carrièrebedreigende tackles leveren maximaal geel op, terwijl de ene wedstrijd na de andere wordt ontsierd door vroege onterechte rode kaarten.

Je riskeert tegenwoordig zelfs al een tweede gele kaart als je een bal buiten trapt om een blessurebehandeling toe te laten. Lardot en Boucaut rijmen niet voor niets op fiasco. Toch appreciëren we dat Lardot intussen (wel) toegaf dat hij fout zat.

Nogmaals: het probleem beperkt zich niet tot Anderlecht. Ook José Izquerdo, Lior Refaelov, Victor Vazquez en Felipe Gedoz incasseerden de afgelopen maanden meer trappen dan u of ik tijdens een kamp tegen de wereldkampioen kickboksen.

Van kickboksen kent ook Gedoz trouwens wel het één en het ander. Dat de Braziliaan geen rood en lange schorsing kreeg voor de rake klappen die hij uitdeelde aan John Ruiz van Oostende is ronduit belachelijk.

Angst

Een wedstrijd tegen K.V. Mechelen in de reguliere competitie telt voor anderhalf punt, maar in de play-offs staan er twee zogenaamde zespuntenmatchen tegen Club Brugge op het programma.

Eén arbitrale dwaling kan het verschil maken tussen plek één en twee. Een verschil van vijftien miljoen euro. Bepaalde scheidsrechters kunnen maar beter nog snel een verzekering afsluiten bij de Brailleliga.

Angst verandert niets aan de problemen van morgen. Het werkt enkel verlammend. Angst gaat ons niet helpen. Een videoscheidsrechter misschien wel.

Toch is uw favoriete website bang. Bang voor zware overtredingen en dito blessures. Bang voor scheidsrechterlijke beslissingen die over de titel beslissen.

Bang voor de groeiende kans dat de nummer huidige vier op de FIFA-ranking binnen vijf jaar in een stadion van maximaal 30.000 plaatsen moet spelen. Bang dat het nieuwe stadion in Grimbergen moet wijken voor een winkel- en ontspanningscomplex in Machelen.

En eerlijk is eerlijk. Ook een beetje bang voor het kwartet Vazquez, Refaelov, Gedoz, Izquerdo.

Maar we zijn ook hoopvol. We dromen van play-offs met dertig topwedstrijden. Play-offs mét Conté en zonder Van Damme. Met tovenaars in plaats van beenhouwers. Met Pierluigi Collina’s in plaats van de huidige mannen in het zwart.

En van een verdiende kampioen. Zelfs als dat Club Brugge blijkt te zijn. In onrechtvaardige tijden, neemt rechtvaardigheidsgevoel soms groteske vormen aan.

Reacties, opmerkingen en suggesties zijn welkom via [email protected]




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.