Vercauteren: "Alles moet beter dan vorig seizoen"

ZATERDAG, 23 JUNI 2007, 13:03 - Maikel (cicinioh)
Anderlecht-Online No Image Found

Een weekje Turkije. Meer had trainer Frank Vercauteren niet nodig om zijn hoofd voetbalvrij te maken. Daarna wierp de Anderlecht-coach zich op de voorbereiding van het nieuwe seizoen.

"Ik wil met Anderlecht nog veel winnen, maar enkele van mijn voorgangers bewezen dat het derde jaar als Anderlecht-trainer het moeilijkste is."

Met minder dan een titel zal hier nochtans niemand tevreden zijn.

"Niet alleen de titel, maar ook de Beker en Europees voetbal zijn belangrijk. Anderlecht moet altijd op drie fronten strijden. De voorzitter spreekt zelfs over de UEFA-Cup winnen, maar mijn eerste doel is toch om ons te kwalificeren voor de Champions League. Als we in de groepsfase raken kunnen we de tweede ronde ambiëren. Ook in de Beker willen we verder raken, maar dan moeten we de finale spelen. Alles moet beter dan vorig seizoen, maar dat zal niet evident zijn."

Het kampioenenteam blijft voorlopig intact. Is het een voordeel dat Anderlecht nu bijna geen spelers moet inpassen?

"Het is een voordeel, maar het kan ook een nadeel worden. Vorig seizoen waren hier tien nieuwe spelers en daarbij waren veel internationals. Iedereen dacht dat die talentrijke spelers de competitie even zouden domineren, maar 20 individuen vormen niet altijd een team. Die jongens waren niet meteen gewoon om met concurrentie om te gaan. Nu is dat anders. In die zin is het een voordeel als er niemand vertrekt. Het kan een nadeel worden als de spelers de drang niet meer voelen om zich te bewijzen. Daarover zal ik waken."

Misschien moeten jullie de concurrentie nog scherper maken met meer nieuwe spelers dan alleen Triguinho.

"We zoeken nog naar een spits, een box-to-box-middenvelder en eventueel een rechtsachter als stand-in voor Wasilewski die vorig seizoen veel gele kaarten pakte. Als aanvaller had ik graag Sterchele gehad, want hij kon Anderlecht veel bijbrengen. Ik vind het spijtig dat hij afhaakte, maar nu zoeken we een andere spits. We zijn op onze hoede voor een vertrek van Tchité. De box-to-box-middenvelder moet een speler zijn die evenwicht in de ploeg brengt. Enerzijds moet hij kunnen scoren als onze aanvallers geen oplossing vinden. Anderzijds moet hij ook meeverdedigen. Hij moet veel loopvermogen hebben, maar ook technisch sterk zijn. Of Jelle Van Damme (die zich onlangs liet ontvallen dat hij in dat profiel past, red.) dat aankan, mag je zelf invullen..."

Anthony Vanden Borre had het kunnen zijn.

"Dat was de bedoeling. Alleen moet de box-to-box-middenvelder drie matchen in de week aankunnen. Iedereen kent de kwaliteiten van Anthony. Eigenlijk zou hij elke week op Champions League-niveau moeten spelen. Ik hoop dat het lukt bij Fiorentina, maar hier is het anders gelopen. Er zijn betaalbare alternatieven, maar verwacht geen Gerrard of Lampard. Dat zijn onbetaalbare superspelers."

Nieuwe spelers of niet, met dit team moet Anderlecht de competitie toch altijd domineren?

"Bekijk onze cijfers eens. We verloren vorig seizoen amper drie matchen. We hadden de beste doelman, we hadden de beste aanval en de beste verdediging. Anderlecht was vorig seizoen al dominant. Alleen werd onze dominantie gecamoufleerd door een uitzonderlijk seizoen van Genk."

Nochtans wordt Anderlecht alweer een alleenheerschappij toegeschoven.

"Sommige mensen stellen utopische verwachtingen. Alleen de technische staf van Anderlecht die dag in dag uit met de spelers bezig is, weet hoe hoog we de lat kunnen leggen voor deze groep. We leggen die lat zeker hoog genoeg, maar we leggen onszelf geen onrealistische verwachtingen op."

Qua omkadering heeft Anderlecht zich ook geprofessionaliseerd.

"De nieuwe technische staf met Ariël Jacobs en Filip De Wilde zal een meerwaarde leveren. Zij beantwoorden aan het profiel dat de club zocht. Ook over de komst van het videosysteem waarmee de spelers van heel nabij kunnen volgen, ben ik tevreden. Het laat ons toe om spelers tactisch en technisch beter te begeleiden."

Zal al die analyse het spektakel niet nog doen afnemen?

"Ik begrijp die kritiek niet. Ik speelde vorig seizoen telkens met drie spitsen. AC Milan, de Champions League-winnaar, speelt bijna altijd met één spits. Vergeet niet dat de matchen elkaar snel opvolgen. We zijn geen supermensen en daarom is rendement van cruciaal belang. Zelfs Dave kan niet altijd frivool en fris voetballen."

Heb je dat allemaal geleerd van Arsenal-coach Arsène Wenger?

"Neen, maar ik ben onlangs een dag met hem gaan praten en dat was heel interessant. We hebben over professionalisering van het voetbal gepraat. Over hoe we omgaan met de media, over de jeugdwerking, over oefenvelden...Schitterend. Het enige waarover we niet spraken, is over de kostprijs van dat alles (lacht)".



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.