Anderlecht stoot door in UEFA Cup

DONDERDAG, 4 OKTOBER 2007, 22:36 - Michaël

Europees overwinteren was één van de doelstellingen van Anderlecht dit seizoen. Maar om die doelstelling waar te kunnen maken moest paars-wit wel winnen van Rapid Wien deze avond. En wonder boven wonder: dat deden ze ook!

Twee weken terug werd het thuis nog 1-1 tegen de Oostenrijkers. Beide ploegen zetten in de tussentijd een slecht resultaat neer in de competitie. Anderlecht werd maar 23% kans gegeven om door te stoten naar de groepsfase van de UEFA Cup. Die kans grepen ze.

Anderlecht begon sterk aan de eerste helft. Telkens de Brusselaars aan de bal waren kroop Rapid terug op eigen helft. Dat leverde in de 23e minuut een doelpunt op voor Anderlecht. De bal belandde via Legear tot bij Polak die zeer snel Akin vrijspeelde waardoor de Turk het leer in de netten kon tikken: 0-1 en een verdiende voorsprong. Nadien zwakte het Anderlechtse spel af maar kwamen nooit echt in de problemen.

De tweede helft begon zoals de eerste helft eindigde: Rapid nam het initiatief en drukte Anderlecht steeds meer achteruit. Dat leverde de thuisploeg enkele kansen op, gelukkig bleven die onbenut. Na 13 minuten was het weer Akin die zeer dicht bij het doelpunt stond, zijn bal scheerde echter rakelings over.

Ondertussen werd Juhasz door een kopduel geveld. Einde van de wedstrijd voor de Hongaar die met de brancard afgevoerd werd. Wasilewski verving hem. Vercauteren bracht nog vers aanvallend bloed in via Frutos en Boussoufa. Bijna onmiddellijk leidde dat tot de 2-0. De Marokkaan zet met een hoogstandje zijn tegenstander in de wind en lanceerde Frutos. De Argentijn legde terug op de goed gevolgde Boussoufa maar zijn schot stuitte op Paer.

Rapid Wene zette alles op alles om nog verlengingen af te dwingen waardoor Anderlecht naar hartelust kon counteren. Zo kon Frutos in de slotseconden alleen op doel afstormen. De Argentijnse spits wist de doelman te omspelen maar kon niet scoren. Zo bleef het spannend maar dat ene doelpunt bleek echter voor Anderlecht voldoende. Anderlecht stoot moeizaam door in de UEFA Cup. Een hele opluchting voor vele supporters na de zwakke prestaties van de afgelopen weken.

Van de drie Belgische clubs in de eerste ronde van de UEFA Cup kon enkel Anderlecht doorstoten naar de groepsfase. Zowel Standard als Club Brugge zijn uitschakeld.