Anderlecht opent 2017 met moeizame zege

ZONDAG, 22 JANUARI 2017, 20:02 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Anderlecht is het nieuwe jaar gestart met een 3-1-overwinning tegen STVV. Het werd een moeizame zege. Tielemans opende de score vanop de strafschopstip en pas in blessuretijd stelde hij op dezelfde manier de zege veilig.

Anderlecht begon zonder de Africa Cup-gangers Kara, Acheampong en Hanni en met nieuwkomers Trebel en Kiese-Thelin op de bank. Appiah kreeg de voorkeur op Najar en maakte zijn rentree na bijna vijf maanden blessureleed. Op een drassige grasmat kregen we een moeizaam wedstrijdbegin te zien. Het tempo lag laag en verder dan enkele schuchtere pogingen kwam Anderlecht niet.

Op het halfuur vloog de vlam in de pan. Bruno nam een pass van Stanciu goed mee, maar zijn voorzet werd in extremis ontzet. Een minuut later was de flankaanvaller opnieuw gevaarlijk. Bolingoli liep hem van de sokken en scheidsrechter Smet wees naar de strafschopstip. De herhaling maakte duidelijk dat de overtreding net buiten het strafschopgebied gebeurde. Tielemans maalde er niet om en scoorde in twee keer: 1-0.

Kort voor de rust probeerde ook Boli een elfmeter te versieren, maar Smet hapte niet toe. Integendeel: Boli kreeg geel voor protest. De laatste kans voor de pauze was voor Bruno, de gevaarlijkste man bij de thuisploeg. Na een leuke dribbel kraakte hij zijn schot 1-0 bij de rust.

Na de pauze zagen we een beter STVV. De Limburgers probeerden te combineren en voetbalden enkele halve kansen bij elkaar. Het doelpunt viel evenwel aan de overkant en het was een prachtgoal. Stanciu veroverde de bal halfweg de eigen helft. De Roemeen zette het op een lopen. Aangekomen aan de Truiense zestienmeter kapte hij een verdediger uit en krulde hij het leer enig mooi in de rechterbovenhoek: 2-0.

Lang kon Anderlecht niet genieten van deze dubbele voorsprong. Boeckx kon De Petter eerst nog van de aansluitingstreffer houden, maar vijf minuten later was het toch raak. Bolingoli kreeg te veel ruimte op de rechterflank van Anderlecht. Zijn voorzet bereikte Gerkens en die liet de 2-1 niet liggen. Chipciu was enkele minuten later dichtbij de 3-1, maar zijn schot spatte uit elkaar op de paal.

In de slotfase mochten nieuwkomers Trebel en Kiese-Thelin invallen en die laatste bewees in de paar minuten die hij kreeg meteen zijn waarde. Diep in de blessurtijd kopte hij een bal door naar Najar en de Hondurees werd in de rug gelopen: opnieuw strafschop voor Anderlecht. Tielemans had nu genoeg aan één baltoets om te scoren: 3-1 en wedstrijd gedaan.

Door deze overwinning blijft Anderlecht in het spoor van Club Brugge. Woensdag volgt een uitwedstrijd bij Westerlo en zondag komt Standard op bezoek.

Score: 3-1
Goal(s): 31' Tielemans 1-0, 65' Stanciu 2-0, 71' Gerkens 2-1, 90+3' Tielemans 3-1

Anderlecht:Boeckx, Appiah, Spajic, Nuytinck, Obradovic, Dendoncker, Tielemans, Stanciu, Chipciu (84' Trebel), Teodorczyk (90' Kiese-Thelin), Bruno (72' Najar)
STVV:Pirard, Dussaut, Mechele, Kotysch, Fernandes, Bolingoli, De Petter (83' Valdivia), Gerkens, Peeters (63' Ceballos), Vetokele, Boli (72' Proschwitz)

Geel: 40' Boli, 57' De Petter, 90+2' Fernandes

Scheidsrechter: Wim Smet
Stadion: Constant Vanden Stock-stadion