Anderlecht pakt beker na wervelende cupmatch

ZONDAG, 18 MEI 2008, 18:24 - Michaël

Anderlecht heeft dan toch een prijs gepakt dit seizoen. Het won in de finale van de Cofidis Cup met 2-3 van AA Gent. Het was al van 1994 geleden dat paars-wit de Beker van België nog eens veroverde.

Anderlecht miste verdediger Roland Juhasz door schorsing. Van Damme verving de Hongaar centraal in de verdediging naast Pareja. De wedstrijd begon snel, al na zes minuten wist Gent te scoren: Ruiz op links vond Foley bij de 2e baal en de 1-0 stond op het bord. Amper één minuut later stonden de bordjes weer in evenwicht. Polak dook op voor het Gentse doel en devieerde de voorzet van Deschacht binnen: 1-1.

Na 25 minuten spelen zakte de wedstrijd wat ineen. De duels werden bitsiger en het spel lag vaak stil wegens overtredingen. Vijf minuten later kantelde de wedstrijd in het voordeel van Gent want dat klom weer op voorsprong na een doelpunt van Olufade: 2-1.

Jacobs voerde in de tweede helft een wijziging door: Vlcek bleef in de kleedkamer en Chatelle kwam het veld op. Het spel ging gelijk op, beide ploegen kozen resoluut voor de aanval. Man op het veld was Fadiga, hij trapte bijna met een halve omhaal de 3-1 binnen. Gelukkig voor Anderlecht belandde de bal op de kruising. Nadien zette hij drie Anderlecht-spelers in de wind met een hakje achter het steunbeen.

Tijd voor extra aanvalskracht moest Jacobs gedacht hebben toen hij Wasilewski van het veld haalde en hem verving door Hassan. De Egyptenaar mocht nog een half uurtje opdraven in zijn laatste match. Die extra aanvalskracht resulteerde al snel in een doelpunt. Boussoufa kopte de voorzet van Chatelle mooi binnen: 2-2. Anderlecht ging erop en erover want enkele minuten later stond het 2-3 na een doelpunt van Gillet.

Zowel Gent als Anderlecht zetten nog alles op alles, vooral Hassan zocht naar een afscheidsdoelpunt. Het mocht niet meer baten voor Gent, de eindstand bleef 2-3. De Buffalo's hebben gestreden maar gingen het laatste kwartier kopje onder. Anderlecht sluit zo haar seizoen nog in schoonheid af.

Score: 2-3
Goal(s): 06' Dominic Foley, 07' Jan Polak, 33' Adekanmi Olufade, 70' Mbark Boussoufa, 72' Guillaume Gillet

AA Gent:Bojan Jorgacevic, Jonas De Roeck (85' Randall Azofeifa), Aleksandar Mutavdzic, Roberto Rosales, Marko Suler, Milos Maric, Bryan Ruiz, Bernd Thijs, Khalilou Fadiga (74' Gil Vermouth), Dominic Foley, Adekanmi Olufade (74' Zlatan Ljubijankic)
Anderlecht:Silvio Proto, Olivier Deschacht, Guillaume Gillet, Nicolas Pareja, Jelle Van Damme, Marcin Wasilewski (63' Ahmed Hassan), Lucas Biglia, Mbark Boussoufa, Jan Polak, Nicolas Frutos (90' Bart Goor), Stanislav Vlcek (46' Thomas Chatelle)

Geel: 12' Bernd Thijs, 73' Ahmed Hassan, 74' Jelle Van Damme, 82' Mbark Boussoufa

Scheidsrechter: Gumienny
Stadion: Koning Boudewijnstadion