Wie krijgt de uitzendrechten vanaf volgend jaar?

MAANDAG, 19 MEI 2008, 14:56 - Bart08
Anderlecht-Online No Image Found

Straks weten we aan wie de profliga de uitzendrechten van de Jupiler League voor de komende 3 seizoenen heeft verkocht. De voorbije 3 jaar werd het Belgisch voetbal uitgezonden op Belgacom TV.


Belgacom betaalde daar 3 jaar geleden een recordbedrag van 36 miljoen euro (per seizoen) voor. De voetbalbond hoopt dat er vandaag een nieuw record wordt bevestigd. Stil hoopt men zelfs op zo'n 50 miljoen euro (per seizoen). De hoofdreden waarom de voetbalbond een (veel) hoger bod verwacht, is de hervorming van de Belgische competitie vanaf 2009-2010.

Aangezien de voetbalbond geen exclusiviteit kan bieden over de uitzendrechten van het Belgisch voetbal, heeft Telenet besloten om geen bod uit te brengen. Daardoor lijkt de kans groot dat Belgacom TV het Belgisch voetbal zal mogen blijven uitzenden. Maar ook VT4/5TV, dat eerder al de rechten voor het EK 2008 binnenhaalde, is van plan een bod te doen. VTM/2BE daarentegen zullen soweiso niet bieden op de voetbalrechten. BeTV tenslotte wou niet bekend maken of zij al dan niet een bod gaan doen.

De inkomsten uit TV-rechten zijn voor vele clubs van groot belang. Ze zijn zelfs zo groot dat ze het verschil kunnen maken tussen zwarte en rode cijfers binnen het clubbudget. 51% van de TV-inkomsten gaat naar de 5 grootste clubs (RSC Anderlecht, Club Brugge, Standard, AA Gent en Racing Genk). De andere clubs verdelen de overige 49% van de inkomsten.

Eerder dreigden Anderlecht en Standard er al mee om hun TV-rechten individueel te verkopen, indien het niet tot een hervorming van de Jupiler League zou komen. Dat dreigement hebben ze nu ingetrokken, want sinds dit weekend is de competitiehervorming een feit.

Vandaag zal in de late namiddag bekend raken wie binnenkort het Belgisch voetbal uitzendt en voor welk (record?)bedrag.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.