Anderlecht zit met miljoenenoverschot

ZATERDAG, 4 JULI 2015, 14:37 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE Anderlecht staat voor een drukke transferzomer. Het dreigt een aantal sterkhouders te moeten vervangen in een jaar zonder CL-miljoenen. Anderlecht-online onderzocht voor u of dat voor problemen kan zorgen.

De verkoop van spelers als Romelu Lukaku *, Dieumerci Mbokani, Massimo Bruno * en Mbark Boussoufa leverde Anderlecht de afgelopen vijf seizoenen meer dan 80 miljoen euro op.
Anderlecht betaalde in die periode zelf amper 38 miljoen euro aan transfersommen. Het verdiende op vijf jaar tijd dus 42 miljoen euro of 8,4 miljoen per jaar aan transfers.

​Uiteraard zijn transfers maar één van de vele uitgavenposten van een club. Anderlecht betaalt of betaalde hoge lonen, maar compenseert dat dan weer met drie Champions Leaguecampagnes in deze periode.  Het staat buiten kijf dat paars-wit de afgelopen jaren veel winst maakte.

Vergelijking

Is het normaal dat een club minder dan de helft van de transferinkomsten gebruikt om spelers aan te trekken? Een kleine vergelijking.
Club Brugge kocht in diezelfde periode voor 41,9 miljoen euro, terwijl het 35,5 miljoen ontving. AA Gent kocht voor 22,5 miljoen en verkocht voor 16,5.

​Concreet betekent dit dat Anderlecht 47,7 procent van de ontvangen transfersommen investeert in nieuwe spelers. Bij Club Brugge ligt dit bedrag op 118,2 en bij AA Gent zelfs op 136,4. Een waanzinnig verschil.

Nog opvallender wordt het wanneer je de cijfers van Standard bekijkt. De Rouches kochten voor 39,3 miljoen en verkochten voor 80,4. Dat resulteert in een percentage van 48,9.
Roland Duchâtelet kreeg de afgelopen jaren het verwijt zijn club leeg te zuigen, maar zijn cijfers zijn dus vergelijkbaar met die van Anderlecht.

​Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden voor Anderlecht. Het investeerde in de eigen jeugd en het oefencentrum  in Neerpede kostte de club acht miljoen euro.  

Conclusie

Ondanks de Brugse investeringen, pakten zij in deze periode geen enkele titel en Anderlecht drie. Anderlecht heeft de afgelopen jaren spaarzaam, maar goed gewerkt. Het zou belachelijk zijn om dat te ontkennen.

Maar het zou eveneens ridicuul zijn om te beweren dat Anderlecht geen financiële reserve heeft. Als het deze zomer netto dertig miljoen overhoudt aan transfers, kan het dat volledige bedrag gerust spenderen aan nieuwkomers. Indien het er deze zomer niet in slaagt de ploeg te versterken, wordt de club niet door goede, maar vooral door rijke huisvaders bestuurd. 

Ter inspiratie brengt Anderlecht-online vanaf maandag jullie tien favoriete zomertransfers.
  
* Voor Romelu Lukaku en Massimo Bruno gingen we uit van het minimumbedrag van twaalf en vijf miljoen euro, hoewel die wellicht een pak hoger uitdraaiden  

Berekeningen op basis van de cijfergegevens van transfermarkt.de
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.