Opinie: niet vervangen maar versterken

ZATERDAG, 4 JULI 2015, 14:40 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE Chancel Mbemba staat op een zucht van Atletico Madrid en er wordt stevig aan de mouw van Dennis Praet en Aleksandar Mitrovic getrokken. Hoe moet het nu verder? Een stuk over geschiedenis, de toekomst en een stukje wiskunde.

Vervangen

Herman Van Holsbeeck liet al verstaan dat er fatsoenlijke vervangers zullen komen als er spelers vertrekken. Vervangen: dat is voorlopig het codewoord.  
Olivier Deschacht lijkt definitief naar het centrum te schuiven om Rolando te vervangen en wordt op zijn beurt vervangen door Ivan Obradovic. Om het vertrek van Marko Marin op te vangen, rekent het bestuur dan weer op Matías Suárez. Dat Besnik Hasi dat ostentatief niet doet, is veelzeggend.

Versterken

​Anderlecht eindigde vorig jaar derde na AA Gent en Club Brugge. Gent lijkt deze zomer hun kern te zullen samenhouden en kan zich met de miljoenen van de Champions League nog in elke linie versterken.

Club Brugge haalde met Abdoulaye Diaby en Hans Vanaken dan weer twee serieuze versterkingen binnen. Kortrijk en Charleroi zullen deze zomer kwaliteit moeten inleveren, maar Racing Genk en Oostende staan klaar om hun plek in play-off 1 in te nemen.

​Anderlecht moet beter doen dan vorig jaar, terwijl de concurrentie sterker wordt. Vervangen volstaat dus niet. Versterken is de enige optie.

Wiskunde

In 2009 liet Anderlecht Dimitry Bulykin en Stanislav Vlcek gaan, omdat het met Romelu Lukaku een absoluut toptalent wou doorschuiven. In 2011 verkocht Anderlecht Lukaku voor twaalf miljoen euro. *

Met drie miljoen daarvan haalde het Dieumerci Mbokani. In 2013 verkocht paars-wit Mbokani voor elf miljoen en betaalde het vijf miljoen voor Aleksandar Mitrovic.

2009-2011-2013-? Je hoeft geen master in de wiskunde te zijn om dat rijtje aan te vullen. Anderlecht casht deze zomer voor Mitrovic. 12-11-10 zal in dit geval niet opgaan. Het zal een stuk meer zijn.

​Twee andere rijtjes dan maar: het paars-witte recordtransferbedrag verhoogde in 2013 naar vijf miljoen euro en in 2014 naar zes miljoen. Anderlecht betaalde in 2011 drie miljoen voor Mbokani en in 2013 vijf miljoen voor Mitrovic. 5-6-? En 3-5-? dus.

Moet Anderlecht absoluut zeven miljoen op tafel leggen om Mitrovic te vervangen? Natuurlijk niet. Als het morgen een transfervrije topper kan aantrekken: des te beter. Maar bespaar ons alsjeblieft een minderwaardige vervanger.

​Twee jaar geleden berekenden we hier al dat als Anderlecht veel geld op tafel legt, het meestal een (financiële) voltreffer wordt.

Je kan beter zeven miljoen op tafel leggen voor een spits die je twee jaar later voor het dubbele kan verkopen, dan anderhalf voor een aanvaller die je zes maand later niet meer aan de straatstenen kwijtraakt. Die eerste levert je misschien wel een rechtstreeks ticket voor het kampioenenbal op, de tweede vooral veel frustraties.

Hopelijk is het bestuur binnenkort ook groots in daden en kunnen we ons nog aan een paar mooie versterkingen verwachten!

* Dit bedrag kan / kon door bonussen oplopen tot twintig miljoen euro.

Cijfergegevens: transfermarkt.de
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.