Opinie: opvolger Mitrovic wordt verrassing

DINSDAG, 21 JULI 2015, 21:42 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Nu Aleksandar Mitrovic definitief weg is kan Anderlecht eindelijk werk maken van de zoektocht naar een opvolger. De afgelopen weken verschenen er al heel wat namen in de media. Maar niemand van hen wordt de opvolger van Mitrovic.

​Besnik Hasi wilt volgend seizoen met twee spitsen spelen. Imoh Ezekiel wordt vrijwel zeker de eerste.

Renaud Emond,  Stefano Okaka en Nikos Karelis zijn dan weer de drie namen die het vaakst genoemd worden als opvolger van Mitrovic. Zij worden het echter niet.

Emond

​Emond is op dit ogenblik niet één, maar twee klassen te zwak voor Anderlecht.  De kans dat Anderlecht hem binnenhaalt is reëel, maar dan wel om hem eerst nog een jaar uit te lenen. Niet om hem dit seizoen te gebruiken, laat staan als basispion.

Okaka

​Anderlecht denkt er aan om meer (transfer)geld op tafel te leggen voor Neeskens Kebano dan voor Mbark Boussoufa. Omdat die eerste nog meer groeimarge heeft en dus ooit met winst kan doorverkocht worden.  

Moet Anderlecht dan meer dan vijf miljoen euro op tafel leggen voor een 25-jarige die de afgelopen acht seizoenen voor evenveel verschillende clubs speelde? Die op het hoogste Italiaanse niveau niet verder kwam dan zeventien doelpunten in 117 wedstrijden? en zelfs in de Serie B maar zestien keer scoorde in 89 duels? Oordeelt u vooral zelf.

Karelis

​Hoewel Nikos Karelis weldegelijk 1m78 is en niet 1m73 zoals zijn pagina op wikipedia aangeeft, is hij simpelweg te klein om het label ‘targetspits’ te verdienen. De Griek is niet slecht met de kop, maar ook niet goed genoeg om Mitrovic te vervangen.

Lengte

Anderlecht had vorig seizoen een groot probleem op stilstaande fases. Mitrovic nu inleveren voor een tien centimeter kleiner exemplaar is sportieve zelfmoord plegen.

​Voor de zes posities op het middenveld en in de spits heeft Hasi op dit moment vier spelers ter beschikking die groter zijn dan 1m80: Matias Suarez, Idrissa Sylla, Guillaume Gillet en Leander Dendoncker.

De eerste twee zijn en blijven vraagtekens door hun blessureleed / -gevoeligheid. Gillet flirt nog steeds met een vertrek en Dendoncker werd door Hasi zelfs als centrale verdediger gebruikt omdat hij Michael Heylen nog te licht vindt.

Het ‘piepkleine’ FC Barcelona beschikt met Ivan Rakitic, Sergio Busquets en Ivan Rakitic over drie centrale middenvelders van 1m84 of groter. Anderlecht kan het zich dus niet veroorloven om
Gillet te laten gaan of Leander Dendoncker permanent als centrale verdediger te gebruiken.

Als Frank Acheampong (1m69) en Andy Najar (1m71) dan nog eens realistische opties op de backs zijn, weet je dat de opvolger van Mitrovic een grote moet worden. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Conclusie

Emond is te zwak, Okaka te duur voor wat hij waard is en Karelis te klein.

De 17-jarige Ivan Saponjic van Partizan Belgrado zou wel heel letterlijk de nieuwe Mitrovic kunnen worden, maar is nog een stuk groener dan Mitrovic toen die in het Astridpark neerstreek.

Een betaalbare speler met dezelfde kwaliteiten als Mitrovic vinden, is erg lastig, maar ook niet onmogelijk. Een type-Mitrovic naast Ezekiel is een garantie op doelpunten en een optie nemen op de titel en de vetpotten van de Champions League.

Met die miljoenen kan Anderlecht dan weer de aankoopoptie van Ezekiel lichten indien hij dat bedrag blijkt waard te zijn.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.