Opinie: Stefano Okaka

MAANDAG, 27 JULI 2015, 21:35 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS - OPINIES Als we de Italiaanse media mogen geloven legt Stefano Okaka morgen medische testen af bij Anderlecht. Hoewel we heel hard hopen dat hij ons ongelijk gaat bewijzen, zijn wij niet meteen fan en had het gerust wat meer mogen zijn.

Laatste jaren
2007-2008: Modena
2008-2009: AS Roma
2009-2010: Brescia (heenronde) & Fulham (terugronde)
2010-2011: Bari
2011-2012: AS Roma (heenronde) & Parma (terugronde)
2012-2013: Specia Calzio
2013-214: Parma (heenronde) & Sampdoria (terugronde)
2014-2015: Sampdoria
2015-2016: ???

Anderlecht zou voor Okaka de negende club worden in evenveel seizoenen. Hij speelde het laatste anderhalf jaar voor Sampdoria. Het was al bijna tien jaar geleden dat hij nog eens langer dan één seizoen bij dezelfde club bleef, maar vorige maand kreeg hij ook daar te horen dat hij mocht vertrekken.

In de afgelopen acht seizoenen scoorde hij 40 goals in 237 wedstrijden. Dat zijn er drie minder dan Mitrovic op twee seizoenen en in 89 wedstrijden voor Anderlecht.  

Je gaat ons de Serie A niet snel horen vergelijken met de Jupiler Pro League, maar zestien van zijn veertig treffers scoorde hij wel in de Italiaanse tweede klasse. De Waalse journalist Stéphane Pauwels noemde Okaka bovendien ‘de koning van het nachtleven.’

Okaka stond op zijn zestiende te boek als groot talent. Helaas wordt hij volgende maand… 26.

Welke makelaar is de transfer van Okaka aan het regelen? Juist ja: Pini Zahavi. De Israëlische makelaar die Newcastle aan een Servische spits hielp. De wilde weldoener die Herman Van Holsbeeck zijn privévliegtuig leende om in volle transferperiode op vakantie te gaan.

De man ook die onlangs Moeskroen-Péruwelz overnam. Zijn technisch directeur had het meteen over de titel in het seizoen 2016-2017.

Nou ja, als je in België de titel wilt veroveren moet je nu eenmaal voorbij Anderlecht geraken. De paars-witte topschutter verkopen, vervangen door een minder sterk enfant terrible en er nog eens twee keer een smak geld aan verdienen. Geniaal in al zijn eenvoud.

Toen Anderlecht een tijdje geleden drie keer de Champions League mistte, heette dat een ramp omdat de club budgetteerde op twee deelnames aan het kampioenenbal per vier jaar. Nu Anderlecht voor het eerst in vier jaar geen CL meer speelt, moeten de miljoenen van Mitrovic en Mbemba plots dienen om het budget in evenwicht te houden.

Is dit een slechte grap of een nare droom? We zijn er nog niet helemaal uit. Okaka is als hij er zijn hoofd bijhoudt zeker geen slechte spits voor de Belgische competitie. Maar hij is geen volwaardige vervanger van iemand die er vorig jaar 27 tegen de touwen joeg. Bovendien lijkt het paars-witte motto “met winst doorverkopen” ook niet meteen vanzelfsprekend aangezien Okaka volgende zomer toch al 27 wordt.

Roger Vanden Stock had het deze week opnieuw over Europa Leaguewinst, maar met Okaka als vervanger van Mitrovic en zonder grote naam om Mbemba af te lossen, is de nummer drie van de afgelopen competitie deze zomer gewoon verzwakt. Goede versterkingen als Ezekiel en Obradovic ten spijt.

Laat ons toch maar positief afronden. Okaka heeft nog niet getekend en de transferperiode is nog lang. We zijn ongerust, maar blijven hopen op een happy end.

We zouden niet liever hebben dan dat Okaka tegen eind mei ons ongelijk bewijst. In het andere geval hopen we dat hij snel genoeg ons gelijk bewijst. Liefst voor 31 augustus. 
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.