Rensenbrink heeft spierziekte PSMA

DINSDAG, 28 JULI 2015, 15:17 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Menig Anderlecht-supporter en voetbalkenner beschouwen hem als de beste die ooit het Anderlecht-shirt droeg: Robbie Rensenbrink. In het Nederlandse magazine Helden komt hij vandaag met een opvallende bekentenis: "Ik heb de spierziekte PSMA, een afgeleide van ALS."

Voor u allen in paniek schiet, dat is niet nodig. “De ziekte is stabiel. Ieder half jaar word ik gecontroleerd en ik voel me niet ziek”, vertelt Rensenbrink. “Het kan wel erger worden en er zijn nog geen medicijnen. Men is wel volop bezig met onderzoeken.”

Drie jaar geleden merkte de Slangenmens voor het eerst dat er iets mis was. “Op vakantie zei mijn vrouw ineens ‘wat tril je toch?’. Ik had een gevoel van kramp in m’n armen; ineens. Als ik met m’n arm schudde, verdween het weer. Vorig jaar liet ik me dan eindelijk onderzoeken en toen stelde men vast dat ik PSMA heb, een ALS-variant.”

Rensenbrink heeft intussen wat opzoekingswerk gedaan naar zijn ziekte. Zo ontdekte hij dat een tiental oud-prof in Italië in hetzelfde schuitje zitten. “. Dan vraag je je toch af: waarom? Hebben we misschien te veel van onze spieren gevergd? Topsport is natuurlijk niet gezond: iedere keer weer over je grens heen gaan.”

“Ach, ik wacht maar rustig af of en hoe het zich gaat ontwikkelen”, gaat spits die twee keer scoorde in de Europa Cup II-finales van 1976 en 1978 verder. “Ongerust ben ik niet en ook niet bang. Het is wel vervelend als je zomaar begint te trillen. Zit je net te eten en dan gebeurt het. Nou ja, even schudden en het verdwijnt weer.”

Wat is PSMA?

PSMA (progressieve spinale musculaire atrofie) is  een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. PSMA is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat iemand met deze ziekte in de loop van de tijd steeds verder achteruitgaat. Over het tempo waarin dit gebeurt, is niets met zekerheid te zeggen. De oorzaak van de ziekte is nog niets bekend.

Bij PSMA is er iets mis met de zenuwbanen die de verbinding vormen tussen hersenen en spieren. De cellen van deze zenuwbanen vallen geleidelijk uit en geven geen signalen meer door aan de spieren, met als gevolg dat deze verslappen en niet meer functioneren.

Een geneesmiddel tegen PSMA is er helaas nog niet. Het is hooguit mogelijk het ziekteproces iets af te remmen. Bij een deel van de mensen met PSMA ontwikkelt de ziekte zich in de loop van de tijd tot amyotrofische laterale sclerose (ALS).



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.