Opinie: honger naar meer

WOENSDAG, 12 AUGUSTUS 2015, 20:34 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES De transfermarkt is nog drie weken open. Tijd voor een voorlopig overzicht van de in- en uitgaande transfers en de gevolgen daarvan. Een verhaal van honger en ambitie. Van eieren en koekenbak. 

In
Kara Mbodj (€4.500.000 Racing Genk)
Stefano Okaka (€3.000.000 – Sampdoria)
Ivan Obradovic (€2.500.000 - KV Mechelen)
Imoh Ezekiel (gehuurd – El Arabi)
Mahmoud Hassan (gehuurd – El Ahli)
Guillaume Gillet (einde huurperiode)
 
uit
Aleksandar Mitrovic (€18.000.000 – Newcastle)
Chancel Mbemba (€12.000.000 – Newcastle)
Luka Milivojevic (€2.300.000 – Olympiakos)
Nicaise Kudimbana (transfervrij – FC Antwerp)
Gohi bi Cyriac (? - KV Oostende )
Marko Marin (einde huurperiode)
Rolando (einde huurperiode)
 
Balans: 
 
22.3000.000 (17.300.000 zonder doorverkooppercentage Mitrovic en makelaarskosten Mbemba)
 
 
18 mei 2014. Anderlecht pakt zijn 32e landstitel en het paars-witte bestuur verklaart dat Anderlecht dankzij de onverhoopte miljoenen van het kampioenenbal een voorsprong zal nemen op de concurrentie.
 
5 november 2014. Anderlecht pakt na een historische comeback een punt op het veld van Arsenal, nadat het eerder al de betere ploeg was tegen Galatasaray. Eindelijk nog eens een fraaie prestatie op het Europese toneel.
 
Sporza radio compileerde de reacties van haar commentatoren bij de paars-witte doelpunten en zette er een liedje van Yannick Bovy ‘over’. Slagzin in het refrein? “Honger naar meer.” Inderdaad. Het aperitief was lekker. De verwachtingen voor het hoofdgerecht hooggespannen.
 
24 mei 2015. Anderlecht sluit de competitie af als nummer drie. Het was al van 1998-1999 geleden dat het lager eindigde. Nou ja. Je kan niet elk jaar kampioen worden. Dan maar versterken in de zomer om die ‘voorsprong’ te pakken? Blijkbaar niet.
 
We schreven hier al eerder dat Anderlecht niet moest vervangen, maar versterken als dit seizoen de titel wilt pakken. Intussen is Mitrovic vervangen door Okaka en Mbemba door Kara. Alsof het nog niet erg genoeg is, betaalde het voor allebei nog eens te veel.
 
Obradovic (via het doorschuiven van Olivier Deschacht) en Imoh Ezekiel (in een andere formatie) zijn dan weer de vervangers van de geflopte Rolando en Marko Marin.
 
Het lijdt geen twijfel dat ze het beter (zullen) doen dan die twee grote namen, maar minder goed dan wat er van de twee verwacht werd. Zo was Rolando een jaar eerder basisspeler bij Inter en noemde men Marin beter dan Boussoufa
 
Guillaume Gillet is terug na een uitleenbeurt, maar wilt nog steeds weg. Verder is Mahmoud Hassan de enige nieuwkomer.
 
9 maart 2015. Anderlecht-online: “Als goudhaantjes eieren legden, kon Anderlecht zijn abonnees bij elke thuiswedstrijd trakteren op een omelet. Toch moet paars-wit vooral opletten dat die goudhaantjes hen geen windeieren leggen.”
 
1 september is nog veraf. Maar de angst voor windeieren wordt steeds groter.
 
Sporteconomen zijn het er over eens dat een club die inkomsten uit transfers nodig heeft om de werkingskosten rond te krijgen, slecht bezig is. En als het paars-witte bestuur al zo lang slecht bezig is, mogen er stilaan een aantal mensen de eer aan zichzelf houden en opstappen.
 
Zelfs zonder de bovenstaande kosten van Mitrovic en Mbemba maakte Anderlecht de afgelopen vijf jaar en deze zomer meer dan 59 miljoen euro winst uit transfers. Trek daar het nieuwe jeugdcentrum af en het bedrag ligt nog steeds op 50 miljoen.
 
We hebben honger en dat maakt ons humeurig. En als we humeurig zijn, zeggen we al eens sneller ons gedacht. 50 miljoen. Daarmee koop je tien (!) spelers als Mitrovic twee zomers geleden. Als paars-wit Dennis Praet nog vervangt door Mbark Boussoufa wordt dat nog een pak meer.
 
Is Anderlecht 200 miljoen bij elkaar aan het sparen om het Eurostadion te kopen in plaats van te huren? Of wordt de grootste club van België vrolijk leeggezogen door aandeelhouders zonder enige sportieve ambitie? Tip om nog meer miljoenen in jullie zakken te laten verdwijnen: stop met jullie te laten rollen door makelaars die je middelmatige spelers veel te duur aansmeren.
 
Wat als Anderlecht eigendom was van een ietwat mediageile, voormalige shampooverkoper die voetbal als hobby ziet en er geen winst wilt op maken? Het zou koekenbak zijn als je het ons vraagt.
 
Anderlecht zou snel een vaste waarde worden in pot drie van de Champions League en de kwartfinale van de Europa League. Het is niet omdat elke transferperiode vroeg of laat in een nachtmerrie verandert dat we niet meer mogen dromen.
 
Eigenlijk is het simpel. Met Dennis Praet en Guillaume Gillet kunnen we niets meer aanvangen wegens levensbedreigend hoge transferkoorts. Laat hen gaan en haal Mbark Boussoufa en een kopbalsterk, jong toptalent die op zes en acht uit de voeten kan, in de plaats.
 
Hebben we dat profiel nog niet met Leander Dendoncker? Inderdaad, maar Dendoncker zal dit seizoen sowieso meer speelminuten verzamelen in de verdediging dan op het middenveld.
 
Volgens ons zal Besnik Hasi snel overschakelen naar een 3-5-2. In het andere geval is Dendoncker het enige rechtsvoetige alternatief als er iets met Kara gebeurt. De Medina is namelijk nog te groen en Heylen trekt wellicht naar Charleroi. De familie Bayat, weet u wel…
 
Er resten nog een kleine drie weken om hard toe te slaan en onze honger te bevredigen.
 
Als u ons te negatief of te kritisch vindt, raden wij u aan om de titel van het lied van Yannick Bovy eens op te zoeken. Dan kent u meteen onze motieven.
 
Wat denkt u? Laat het ons hieronder weten. 
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.