Opinie: Mbark Boussoufa

ZATERDAG, 15 AUGUSTUS 2015, 17:54 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS - OPINIES Zelden heerste er zoveel verdeeldheid tussen de supporters over een mogelijke transfer dan over Mbark Boussoufa. Als cadeau voor zijn 31e verjaardag, vertellen wij u waarom we hem er absoluut bij willen. 

Er is de afgelopen weken relatief veel negatiefs over Boussoufa geschreven. Soms terecht, vaak ook niet. Daarom zouden we allereerst een paar misvattingen uit de wereld willen helpen.
 
Boussoufa komt niet naar het Astridpark om uit te bollen en zijn zakken te vullen. Dan zou hij poen gaan scheppen in de woestijn, de VS of tegenwoordig zelfs China of India. Hij zou wellicht zelfs meer verdienen door zijn contract in Rusland uit te doen, dan op drie jaar Anderlecht.
 
Het zou bovendien van onevenaarbare domheid getuigen om een prestatiegericht contract te ondertekenen als je wilt uitbollen. Natuurlijk zal Boussoufa serieus zijn boterham verdienen bij Anderlecht. Maar geld is niet de reden waarom hij terug wilt komen.
 
Ook wie schreeuwt dat Boussoufa in vier en een half jaar Rusland niets bewezen heeft, kan zich maar beter een andere sport zoeken. Lokomotiv Moskou legde (morgen exact) twee jaar geleden vijftien miljoen euro op tafel voor de toen 29-jarige Nederlandse Marokkaan. Zes miljoen meer dan Anzhi voor hem betaalde. Meteen het beste bewijs dat zijn eerste dertig maanden in Rusland heus niet zo dramatisch waren.
 
Het klopt dat de doortocht van Boussoufa in Moskou geen succes was / is. Maar 42 competitiewedstrijden in twee seizoenen gelijkstellen met twee seizoenen geen bal raken, is geen brug, maar een heel viaduct te ver.  
 
Praet
 
Dat Dennis Praet niet op de bank moet gaan zitten voor Boussoufa is wel een goed argument. Maar Praet wilt nog vertrekken en bovendien kunnen de twee zowel in een 4-3-3 als de huidige 4-4-2 (ruit) perfect samenspelen. In een 3-5-2 wordt het iets lastiger, maar dan kan je evengoed 3-4-2-1 gaan spelen met Praet en Boussoufa achter een diepe spits.
 
We vrezen echter dat Praet in september voor een andere club zal uitkomen. Hij wilt dolgraag weg en sinds het vertrek van Aleksandar Mitrovic en Chancel Mbemba kunnen we dat zelfs niet  echt meer kwalijk nemen.  
 
Praet zit al vier seizoenen in de A-kern van Anderlecht. Dat is even lang als Mitrovic en Mbemba samen. Hij pakte drie titels.  Meer dan dan Mitrovic en Mbemba samen. Bovendien schitterde hij vorig jaar in de Champions League en speelt Anderlecht dit seizoen ‘maar’ Europa League.
 
Praet heeft het intussen wel gezien in België en droomt stiekem van het EK volgende zomer. Door de moordende concurrentie is het onzeker of er maar één speler uit de Jupiler Pro League de definitieve selectie zal halen. Een basisplaats bij een club in de middenmoot van de Premier League, zou zijn selectiekansen vergroten.
 
Oude vedetten
 
Anderlecht moet de jeugd een kans geven in plaats van oude vedetten terug te halen. Met die eerste zeven woorden gaan wij volledig akkoord. Maar oude vedetten? Hoopte het leeuwendeel van de paars-witte fans vorige zomer niet op Daniël Van Buyten?
 
Toen 36, met een verleden in Luik. Houterig en tot voor het WK door iedereen Van Blunder genoemd. Niemand die begreep waarom hij al jaren in de A-kern van Bayern Munchen en de Rode Duivels zat.
 
Welke paars-witte fan hoopt niet dat Vincent Kompany binnen een jaar of vier terugkeert naar het park? Romelu Lukaku binnen tien? Zelfs Youri Tielemans binnen vijftien? Bij ons opgeleid en doorgebroken. Een Europese topcarrière en dan nog een jaar of twee, drie voor ervaring zorgen in een jong team.
 
Boussoufa speelde meer wedstrijden voor Anderlecht dan Kompany en Lukaku samen. Natuurlijk is Mbark lang geen absolute wereldklasse zoals Kompany. Maar voor de Belgische competitie is de Marokkaan een absolute topper.
 
Pär Zetterberg         
 
Boussoufa won twee keer de gouden schoen. Twee keer was hij de allerbeste speler op de Belgische velden. De laatste die hem dat voordeed, was Pär Zetterberg. Gaat u met (anderskleurige?) schoenen naar het scherm gooien als wij de twee vergelijken?
 
Zetterberg speelde in zeven seizoenen een slordige 200 keer voor Anderlecht, waarna hij in drie seizoenen Griekenland op 61 wedstrijden bleef steken.
 
Boussoufa speelde in vijf paars-witte seizoenen 150 wedstrijden en nadien 129 wedstrijden op een dikke vier seizoenen in Rusland.
 
Zetterberg was 32 en 9 maand toen hij terugkeerde en er werd getwijfeld of hij wel kon samenspelen met Walter Bassegio. Toch speelde de Zweed –na een lastig begin- nog drie topseizoenen voor Anderlecht.
 
Boussoufa wordt vandaag 31. Hij kan dus nog wel een aantal jaar mee. Zeker centraal.  Doet u uw schoenen terug aan?
 
In een documentaire van Belgacom TV klonken ooit volgende woorden:
 
“Als boussoufa in vorm is, is Anderlecht in vorm. Als hij niet speelt of uit vorm is, is Anderlecht maar een gewoon ploegje. Hij is de koning van de assist. Een leider in de kleedkamer, een champagnevoetballer. Ze gaan nog jaren zoeken naar een opvolger.”
 
Niemand die toen besefte dat Boussoufa vier en een half jaar later wellicht zichzelf zou opvolgen. Vrije trappen en hoekschoppen zijn de laatste jaren vooral counterkansen voor de tegenstander. Alleen nog maar voor de stilstaande fases zou je Boussoufa terughalen.
 
Peter Vandenbempt noemde Boussoufa een ervaren rot die de jonge wolven in het park beter zal maken. Hij heeft gelijk. Bous kan iedereen nog iets bijleren. Zijn komst zou op lange termijn wel eens een mijlpaal in de carrière van Trezeguet kunnen zijn.
 
Trezeguet kan op termijn Praet opvolgen. Boussoufa volgt na een slordige 1500 dagen zichzelf op.

Kawaya en co 
 
Nog even dit: de komst van Boussoufa is inderdaad geen goede zaak voor de speelkansen van Andy Kawaya. Maar we schreven maanden geleden al dat Anderlecht een probleem zou creëren als het deze zomer sterkhouders zou laten gaan.
 
Kawaya, Aaron Leya Iseka, Hervé Matthys en Samuel Bastien. Allemaal zijn het spelers die op een dag kunnen uitgroeien tot sterkhouder in het eerste elftal. Maar op dit moment zijn ze nog te groen voor een basisplaats.
 
Het is makkelijk om nu te roepen dat ze allemaal kansen moeten krijgen bij Anderlecht. Maar als paars-wit die jeugdigheid bekoopt met plek vier of vijf, zal de teneur snel omslaan.
 
Bij de beloften hebben ze niets meer te leren. En een jaar nadat je bij de U19 won van Arsenal, Galatasaray, Borussia Dortmund, Barcelona en Porto, droom je ook niet meteen van een confrontatie met de U21 van Waasland-Beveren.
 
Leen hen uit aan een stabiele, Belgische club waar ze kunnen vechten voor een basisplaats in plaats van voor een plekje op de bank. Anders komen er gegarandeerd problemen van.

Is twee miljoen te veel voor Boussoufa? Bursaspor betaalt evenveel voor de 30-jarige De Sutter, die bij Anderlecht en Club Brugge vooral tweede keuze was. Als zelfs –de weliswaar veel jongere- Maxime Colin al anderhalf miljoen euro waard is. Wat is dan in hemelsnaam twee miljoen voor een dubbele gouden schoen?
 
Verlos Boussoufa uit zijn gouden kooi en ons uit ons ongeduld. Wij willen gerust het eerste, nieuwe Boussoufa-truitje kopen. Meteen 0,00425 procent van de twee miljoen terugverdiend.

Ten slotte nog voor de non-believers: Indien u ons niet gelooft, vertrouw dan op onderstaande statistieken. Voor een goed begrip: wij hopen van harte dat beide spelers dit seizoen samen het mooie, paars-witte weer maken.

Boussoufa       197 wedstrijden *      61 goals          94 assists

Gemiddeld 24 beslissende fases per 30 wedstrijden

Praet               104 wedstrijden *      14 goals          21 assists

Gemiddeld 10 beslissende fases per 30 wedstrijden

​* wedstrijden in de Jupiler Pro League, zowel reguliere competitie als Play-off 1.

 Gelukkige verjaardag Mbark. Tot snel. 

 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.