Opinie: de tijd dringt

WOENSDAG, 26 AUGUSTUS 2015, 20:35 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Binnen vijf dagen sluit de transfermarkt, maar het huiswerk van paars-wit is nog lang niet klaar.  Er zijn een aantal spelers op weg naar de uitgang, maar Anderlecht moet ook aan inkomende zijde nog serieus aan de bak.

Herman Van Holsbeeck op Play Sports na de bekerloting tegen vierdeklasser Spouwen Mopertingen: “we moeten proberen een ronde verder te geraken.” Een sarcastisch lachje. Alsof hij wou zeggen: “Tegen een vierdeklasser moet het nog lukken, maar voor de titelstrijd zijn we nog niet gewapend.”

Van Holsbeeck is een architect die de opdracht krijgt om een villa te bouwen, maar dat moet doen met een budget waarmee je amper een deftig tuinhuis kan zetten.

Anderlecht verloor deze zomer met Marko Marin en Rolando twee spelers die vorige winter werden ingehaald als absolute toppers, omdat de kern op dat moment niet volstond. De twee mislukten, en Anderlecht greep naast de titel.

Intussen zijn met Aleksandar Mitrovic en Chancel Mbemba ook nog eens de topschutter en de beste verdediger uit de competitie vertrokken. Hoog tijd om de uitgang dicht te metselen, zou je toch denken? Niet dus.

Vroeger verloor Anderlecht zijn topspelers als er een niet te weigeren bod kwam. Tegenwoordig betaalt het zelf makelaars om een nieuwe club te zoeken voor de gouden schoen. We schreven het al eerder en zullen dat ook blijven doen. Is dit een slechte grap of een nare droom?

De nummer drie van vorig jaar die zijn drie beste spelers van de hand doet / wilt doen en met Stefano Okaka en Kara Mbodj vervangt door spelers van twee niveaus slechter, lijkt geen club met titelambities.

Ivan Obradovic is een degelijke linksachter, maar voorlopig ook niet meer dan dat. Imoh Ezekiel is dan weer een topper, maar wordt gehuurd en het paars-witte bestuur heeft nu al laten verstaan dat ze de aankoopoptie enkel zullen lichten als ze hem nadien meteen met winst kunnen verkopen.

En dan is er nog Hassan: ook hij wordt voor een jaar geleend, maar insiders lieten al verstaan dat het… een jaar zal duren vooraleer hij zich aan het Belgische voetbal heeft aangepast.

uitgaand

Met Anthony Vanden Borre, Fabrice N’Sakala, Frank Acheampong en Guillaume Gillet worden dan nog eens vier spelers nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer.

Waarom scandeerde afgelopen zondag de helft van het publiek Anthony? Omdat hij een paars-wit jeugdproduct is? Omdat hij een Brusselaar is? Nee. Omdat hij een speler is die iets extra kan brengen.

Een speler die twee seizoenen geleden de ene splijtende pass na de andere gaf van op de rechtsachter. Een speler die op het WK doodleuk op de bal gaat staan. Een speler die ooit de hele linkerflank van Spanje oprolde. Een speler die in de Champions League twee keer scoorde tegen Arsenal. Een speler met een mentaliteit die te veel voorkomt in onze kleedkamer en intrinsieke genialiteit waaraan we op dit moment een gebrek hebben.

En dan is er nog Frank Acheampong. Voor één miljoen euro weggekocht in godbetert Thailand, zich in de belangstelling van de halve Serie A en Marseille gespeeld. Vraagprijs? Drie miljoen euro. Het zijn solden in het park.

concurrentie

AA Gent is geen enkele sterkhouder kwijt en heeft zich nog (licht) versterkt, terwijl zich aan zee misschien wel een Zulte Waregem-sprookje kan ontvouwen.

En dan is er nog Club Brugge. Het mag dan wel Tom De Sutter en Mathew Ryan kwijt zijn, maar haalde wel al Sinan Bolat, Hans Vanaken én Abdoulaye Diaby. Bovendien is het nog op zoek naar een nieuwe spits en denkt het nog aan een defensieve middenvelder. Niveau William Vainqueur, goedemorgen.

We zeggen het niet graag, maar blessures zijn op dit moment het enige dat Club Brugge van de titel kan houden. Anderlecht moet de komende dagen zwaar aan de bak. Want Mbark Boussoufa alleen zal niet volstaan als Dennis Praet nog vertrekt.

Een rechtsachter van Tottenham huren ook niet, als je bedenkt dat die zijn transfer naar Engeland versierde als invaller (!) bij de Verenigde Staten op het WK.

Pas in minuut 92 de driepunter tegen Waasland-Beveren. Minuut 91 tegen Lokeren. Één goed halfuur tegen Leuven en één goede helft tegen Gent. En dan nog eens vernederd door Oostende.Wij worden op het zachtst gezegd niet vrolijk van het paars-witte voetbal. 

Hoeveel geld Anderlecht deze zomer al verdiende aan transfers gaan we niet nog eens herhalen. We beperken ons tot: er is geld genoeg, en wie dat ontkent liegt.

Haal Boussoufa, houd Praet en Acheampong. Laat Guillaume “Bastia is mijn droomclub, maar ik wil volgend jaar wel poen gaan scheppen in de VS” vertrekken en zet Leander Dendoncker op diens positie.

Laat Andy Kawaya en Aaron Leya Iseka ervaring opdoen bij een stabiele eersteklasser in plaats van weg te kwijnen bij de beloften en zoek een oplossing voor N’Sakala en Vandenborre. En haal er dan nog één toptalent (van een miljoen of vijf) die je binnen twee jaar voor het drievoudige kan verkopen bij.

En zorg er voor dat wij op 1 september niet moeten herhalen dat Club Brugge titelfavoriet is. Want dan worden we even mottig als elke scholier die dag. 

Kom op, bestuur. Nog vijf dagen. Jullie hebben ons volste vertrouwen. Zorg er voor dat dat op 1 september nog zo is. 



anderlecht-online forum