Hoe diep is het water tussen Ghelamco en RSCA?

DONDERDAG, 1 OKTOBER 2015, 09:46 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Anderlecht trok de stekker uit het Eurostadion, voornamelijk wegens structurele en financiële redenen. Zoveel is duidelijk. Maar de exacte oorzaak werd niet bekend gemaakt wegens de nog lopende onderhandelingen. Knack poogt vandaag de onderliggende redenen bloot te leggen.

Het magazine bestudeerde verschillende bouwprojecten in het buitenland. De projecten van Marseille en Lille zijn het meest gelijkend op het voorstel dat Ghelamco aan Anderlecht maakte: de club betaalt jaarlijks een huursom en mag het stadion gebruiken. Daarmee is de kous af. Niet toevallig zijn deze twee clubs hierdoor ook in financieel moeilijke tijden gekomen. Huren is namelijk geld verliezen. En dat is een les die de ervaren Anderlecht-manager Van Biesbroeck goed begrepen heeft.

In het andere model, dat van Ajax en Schalke, is de club mede-eigenaar van het stadion. Meestal gebeurt dit doordat de club aandelen van het bouwconsortium kan kopen. Hierdoor kan het (een deel van) de huursom opnieuw aan zichzelf uitkeren. Een constructie die Ghelamco en de eigenaar van Parking C momenteel niet zien zitten.

Knack bekeek dan ook de opties voor de toekomst. Volgens het magazine is er maar één oplossing waarop RSCA zal intekenen: eentje waarbij het na verloop van tijd mede-eigenaar van het stadion kan worden. Hierdoor kan het stadion ook naar de wensen van de club worden aangepast. Ghelamco zal hierdoor minder winst maken, maar België en de stad Brussel zijn echter wel gebaat bij zo'n oplossing. Zonder een vaste club, kan het Eurostadion namelijk niet worden gebouwd en komt er geen Euro 2020 in de Europese hoofdstad (want een gerenoveerd Boudewijnstadion kan niet op de gratie van de UEFA rekenen).



anderlecht-online forum