3-1 winst, maar kopzorgen voor Weiler

WOENSDAG, 20 JULI 2016, 19:58 - Skyhawk

WEDSTRIJDEN Anderlecht klopte vanavond Heerenveen, maar paars-wit kon een vroege achterstand pas ongedaan maken toen de Nederlanders met tien vielen. En zelfs dan nog kon het niet echt imponeren. Het centrale duo achteraan blijft kwetsbaar. Nieuwkomers Appiah en Chipciu maakten een goede indruk.

Dat het duo Nuytinck - De Maio nog niet ingespeeld is, is duidelijk. Al na tien minuten werden ze simpel uitgespeeld met één dieptepas. Zeneli strafte het zwakte positiespel af: 0-1. Paars-wit kreeg de trein niet echt op de rails, maar scheidsrechter Laforge hielp een handje. Tielemans, die ook al een penalty had gemist (op de paal), kreeg het aan de stok met Bijker. Die laatste revancheerde zich en mocht gaan douchen. Aan de rust stond het echter toch nog 1-1: Steven Defour profiteerde van de man-meer-situatie en maakte op slag van rust gelijk.

De tweede helft bracht eigenlijk weinig beterschap. Tielemans trof andermaal de paal, maar het duurde het tot minuut 74 vooraleer de Brusselaars hun numerieke overwicht konden omzetten in een goal. Trézéguet trapte de 2-1 met een vluchtschot op het bord. Daarna was de Nederlandse veer gebroken. Tielemans zette een paar minuten voor het einde de 3-1 op het scorebord met een penalty.

Opvallend:

• Okaka stond niet in de basis, maar ook Sylla greep zijn kans niet. Anderlecht heeft een spitsenprobleem.
  • Het duo Nuytinck - De Maio lijkt het hart van de verdediging te gaan vormen, maar staat voorlopig nog op lemen voeten.
  • De Maio lijkt de nieuwe kapitein te gaan worden. Een job die hem wel goed lijkt te liggen. Zo reageerde hij gevat in het tumult voorafgaand aan de rode kaart voor Bijker.
  • Appiah is een moderne back. Met vele dribbles en goeie voorzetten, zaait hij paniek bij de tegenstander.
  • Chipciu is eveneens een aanwinst. Zijn snelheid en dribbels zorgen voor het nodige gevaar.
  • Centraal op het middenveld is het nog zoeken. Een echte spelmaker lijkt nog niet te zijn opgestaan.
Volgende week wacht Anderlecht een bijzonder moeilijke klus in Rusland. Het spelniveau zal tegen dan toch zeker nog omhoog moeten om de Europese kwalificatie veilig te stellen.

Anderlecht speelde met: Roef, Appiah (80’ Sowah), De Maio (80’ Heylen), Nuytinck, N’Sakala, Defour (65’ Okaka), Dendoncker (57’ Doumbia), Tielemans, Hanni (57’ Acheampong), Sylla (72’ Kabasele), Chipciu (70’ Trezeguet)