Analyse: waar blijft de toptransfer van Bastien?

WOENSDAG, 10 AUGUSTUS 2016, 17:50 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE - OPINIES Nog exact 21 dagen hebben enkele Anderlecht-spelers om een nieuwe club te vinden. Eén van hen is Samuel Bastien. Hoezo Bastien? De topclubs stonden toch in de rij voor dit toptalent? 

Sporting Portugal, Benfica, Fiorentina, Juventus, Liverpool: als we sommige websites dit voorjaar mochten geloven, kon Samuel Bastien rekenen op, ja zelfs tekenen bij, heel wat Europese topclubs. Een schande was het, dat Anderlecht zo'n speler zou laten gaan. Een absolute topper was hij, want had hij dat niet getoond tijdens zijn uitleenbeurt aan Avellino?

Blijkbaar toch niet. Naarmate de zomer vordert, werden de berichten over topclubs alsmaar minder. In juli werd Bastien gelinkt aan heel wat kleinere clubs: Zulte Waregem, Brescia en Pescara Even was er een opleving en viel de naam van Southampton. Hij zou er zelfs medische testen aan het afleggen zijn, klonk het op een bepaald moment, maar daarna werd het ijzingwekkend stil. Oh ja, zijn manager was Bastien ook gaan aanbieden bij Genk en Club Brugge Tevergeefs.

Voor wie het voetbal en de transfermarkt vanop een kleine afstand volgt, lijkt het vreemd: een speler die gelinkt werd aan topclubs als Juventus en Liverpool die nu niet weg raakt uit de B-kern van Anderlecht. Twee zaken zijn belangrijk om niet uit het oog te verliezen.

1. Wie van u heeft Samuel Bastien vorig seizoen zien spelen? Wie deed de moeite om een wedstrijdverslag van Avellino te lezen? Via de media bereikten ons mooie berichten, maar zouden die niet gestuurd kunnen zijn door een management dat zijn speler in de etalage wilde plaatsen? Statistieken zeggen niet alles, maar soms wel veel. De statistieken zeggen dat Bastien bij Avellino 21 keer aan een wedstrijd begon, maar ook 17 keer moest plaatsnemen op de bank. Op een heel seizoen speelde hij amper zes (!) volledige competitiewedstrijden. En zoals u weet is Avellino geen topclub. Neen, het is slechts een middenmoter in de Italiaanse tweede klasse. Laten we deze club dus zeker niet overschatten. 

2. Nuance is belangrijk en zeker bij transfergeruchten. Er is een groot verschil tussen 'een speler kennen' en 'een speler willen aantrekken'. Nochtans is deze nuance vaak ver te zoeken bij sommige websites die goochelen met termen als 'willen aantrekken', 'prioriteit' en 'in duel gaan met elkaar voor'. Ook vraagprijs, waarde volgens Transfermarkt en uitgebracht bod worden lustig door elkaar gehaald. Dit alles met één doel: net iets spectaculairder overkomen dan de concurrentie en de argeloze voetbalsupporter verleiden tot een click. 

Het is dus niet omdat een club als Liverpool Bastien kent, dat ze hem ook effectief willen aantrekken. Het is niet omdat Avellino een goede band heeft met Juventus en Juventus vaak spelers koopt samen met hen en daar vervolgens stalt, dat ze dit ook zullen doen met Bastien. Gezien zijn prestaties twee jaar geleden in de UEFA Youth League is het logisch dat elke Europese club Bastien kent. Het is ook logisch dat ze hem blijven volgen, zeker als er positieve berichten in de media verschijnen, zeker als hij gelinkt wordt aan een andere topclub. Zo belanden we in een vicieuze cirkel. We zwijgen dan nog over berichten uit het verleden die worden opgerakeld en twee etappes verder worden voorgesteld als actueel.

Voetjes op de grond en een kritische blik zijn steeds geboden, zowel bij ons lezers, maar ook bij de speler zelf. Dergelijke berichten, steevast gevoed door een management dat geld geroken heeft, maken het hoofd van een jonge speler helemaal gek. Ze mikken te hoog, sportief maar vooral financieel, waardoor hun carrière soms niet van de grond komt. Het zou zonde zijn voor Bastien mocht dit ook met hem gebeuren. Hopelijk vindt hij voor 1 september een club, definitief of op uitleenbasis, waar hij na Avellino opnieuw een stap omhoog kan zetten en zijn carrière kan lanceren. Bij Liverpool of Juventus zal hij over enkele jaren wel raken als hij echt zo goed is. Of ook niet, maar is dat erg? Zo lang hij maar voetbalt op een niveau dat bij hem past en hij over tien jaar geen spijt heeft van de keuzes die hij nu maakt. Keuzes, al dan niet onder invloed van een entourage die alle realiteitszin verloren is.



anderlecht-online forum