Opinie: Roef naar bank is terecht

DONDERDAG, 24 NOVEMBER 2016, 20:40 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES Voor u begint te lezen, deze bekentenis: ik weet dat ik velen onder u tegen de haren in zal strijken (ook enkelen van mijn mede-redacteurs), maar ja: ik vind het terecht dat René Weiler doelman Davy Roef naar de bank verwezen heeft. Ik zal u uitleggen waarom.

Doelman zijn, het is de meest oneerlijke positie in een voetbalelftal. Je kan 89 minuten alles pakken, maar als je een keer in de fout gaat en het is doelpunt, dan ben je het zwarte schaap. Een spits daarentegen mag 89 minuten lang naast de bal trappen, controles missen en lopen te sloffen. Scoort hij de winning goal, dan is alles vergeten en vergeven. Dat is voetbal en als doelman weet je dat dit je lot is.
 
Davy Roef heeft dit seizoen al te veel foutjes gemaakt. Niet altijd grote blunders, maar wel verschillende foutjes waarvan sommigen geleid hebben tot een doelpunt en andere gelukkig niet. We denken meteen terug aan Saint-Étienne, KV Oostende (twee maal) en Zulte Waregem. Maar ook tegen Waasland-Beveren en tegen Eupen ging hij niet vrijuit bij tegendoelpunten.
 
Het doelpunt in Saint-Étienne is typerend van het grote werkpunt van Roef: hij moet zich meer laten gelden in zijn strafschopgebied en beter communiceren met zijn verdedigers. De voorbije wedstrijden zagen we veel te vaak dat een verdediger de bal ontzet vlak voor de neus van Roef. Dit duidt op één ding: een gebrek aan communicatie van de doelman. De verdediger wordt niet gecoacht, weet niet wat er in zijn rug gebeurt en kiest dus voor zekerheid: bal weg. In de thuiswedstrijd tegen Mainz zagen we Kara in het begin van de partij tot twee keer toe duidelijk teken doen naar Roef dat hij (luider) moest spreken.
 
Het tegendoelpunt van Zulte Waregem zondag was voor Roef het foutje te veel. Dat Weiler hem nu naar de bank verwijst, is logisch en consequent. Weiler heeft Roef lang laten staan. De Zwitster behoudt over het algemeen lang vertrouwen in spelers. Vraag dat maar aan Nuytinck en Stanciu. En neen, dit is geen aanslag op het vertrouwen van Roef. Als voetballer moet je hiermee kunnen omgaan. Stanciu werd zondag aan de rust gewisseld, N’Sakala op STVV al na een half uur. Zulke vernederingen bleven Roef bespaard.
 
Voor alle duidelijkheid: we vinden Roef een sympathieke kerel en een geweldige doelman, maar helaas moeten we vaststellen dat het niet de juiste keuze was om hem meteen eerste doelman te maken zonder concurrentie. In plaats van hem de voorbije twee jaar als doublure van Proto te gebruiken, had Anderlecht er beter aan gedaan om Roef uit te lenen en hem twee seizoen te laten spelen. Bij een club in de middenmoot kon hij dan rustig aan zijn werkpunten schaven om met 72 wedstrijden ervaring in de rugzak terug te keren en dan de zwaarste rol in de meest veeleisende club van België op te nemen.
 
Wat we nu zien bij Roef, doet ons denken aan Proto in zijn eerste seizoen bij Anderlecht. Ook hij wisselde geweldige reddingen af met onzekere momenten. Hij verloor zijn plaats aan Zitka. Na een blessure en uitleenbeurt kwam hij echter veel sterker terug. Hopelijk voor Roef doet hij dat ook, maar zonder blessure en zonder uitleenbeurt.
 
De hamvraag is nu hoe Anderlecht en Roef met deze situatie omgaan. Haalt de club een nieuwe doelman in januari? Hopelijk niet. Gaat Anderlecht Roef nu nog intenser begeleiden en coachen? Hopelijk wel. Als Roef erin slaagt om zijn strafschopgebied op te eisen als zijn koninkrijk en zich er gedraagt als een alleenheerser, krijgt hij automatisch meer vertrouwen. Dan zal hij die foutjes van de voorbije weken niet meer maken en heeft Anderlecht een topkeeper die ze voor veel geld kunnen verkopen. Want eerlijk waar: behalve een gebrek aan aanwezigheid en wat onzekerheid, kunnen we geen zwaktes vinden bij deze doelman.
 



anderlecht-online forum