End of an era
Phóenix semper pérvivet

Maak kennis met Hannes Delcroix

DONDERDAG, 5 JANUARI 2017, 17:25 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

JEUGD Met Hannes Delcroix neemt Anderlecht één speler uit de beloftenkern mee op winterstage. Voor wie de U21 van nabij volgt, is dit niet meteen een verrassing. Wie is deze 17-jarige verdediger? We stellen hem u graag voor.

Delcroix zag het levenslicht op 28 februari 1999 in Haïti. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Kalmthout. Daar begon hij te voetballen bij de lokale club FC Horendonck. Het viel meteen op dat kleine Hannes meer kon dan een doorsnee jeugdvoetballer. Van Horendonck trok hij naar Antwerp en vervolgens naar Beerschot. Nadat deze laatste club in 2013 failliet ging, trok Delcroix naar Anderlecht om daar bij de U15 aan te sluiten.
 
Bij Anderlecht ontpopte Delcroix zich snel tot een belangrijke speler. Stéphane Stassin, toen coach van de U15, zag in hem snel een speler met potentieel voor het eerste elftal. Het seizoen erop begon Delcroix bij de U16, maar al snel schoof hij door naar de U17. Hij speelde er een belangrijke rol bij het behalen van de landstitel en daarbij horende kwalificatie voor de UEFA Youth League. Ook vorig seizoen pakte Delcroix met de U17 de landstitel, waarna hij de voorbije zomer doorschoof naar de beloften. Samen met Wout Faes vormde hij er de voorbije maanden een erg solide centraal verdedigingsduo.
 
De linksvoetige centrale verdediger onderscheid zich vooral door zijn rust, intelligentie, snelheid en kracht in de duels. Ook in de lucht staat hij meer dan zijn mannetje dankzij zijn enorme détente. Zijn techniek, spelinzicht en tweevoetigheid zorgen de opbouw achteraan vaak bij hem start. Dankzij zijn kopspel pikt hij ook geregeld een doelpunt mee.

Delcroix is al even een vaste waarde bij de Belgische jeugdelftallen. Sinds de U15 is hij er steeds bij en vorig jaar maakte hij deel uit van de U17-ploeg die de kwartfinale haalde op het EK. Met Inter Milaan-spelers Zinho Vanheusden vormde hij een centraal verdedigingsduo dat slechts twee doelpunten moest toestaan in zeven wedstrijden. Ook zijn Anderlecht-ploegmaats Mile Svilar (doel), Sebastiaan Bornauw (rechtsachter) en Daam Foulon (linksachter) speelden naast hem.
 
Met Delcroix weet een tweede speler uit de erg talentvolle lichting van 1999 door te stoten tot de A-kern. Mile Svilar deed dit eerder al. Als 17-jarige heeft Delcroix nog stappen te zetten, maar hij heeft de kwaliteiten om op termijn zich te manifesteren in het fanion-elftal van Anderlecht.anderlecht-online forum