Opinie: Trebel, de ideale wintertransfer

ZONDAG, 15 JANUARI 2017, 20:22 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES Het was even schrikken toen we vanmiddag na onze zondagse looptoer de laptop openklapten: Trebel naar Anderlecht. Onderweg waren we nog aan het mijmeren over hoe moeilijk het wel is voor Herman Van Holsbeeck om in januari goede transfers te doen. Doet hij met Trebel op dat eigenste moment toch wel niet de ideale wintertransfer.

De winterstage is net voorbij en met Isaac Kiese-Thelin heeft Anderlecht al één versterking beet. Bovendien is het ook erg rustig in het geruchtencircuit. De namen die opduiken zijn steeds dezelfde en het nieuws is zelden nieuw of concreet. Verder dan een hoop gespeculeer komt de pers niet. Niet toevallig verscheen het eerste bericht over de komst van Thelin amper een uur voor zijn officiële aankondiging. En bij Trebel was het bericht van Anderlecht zelfs het allereerste. Laten we dit vooral onthouden wanneer er nog eens een gerucht op de wereld wordt losgelaten.
 
De winterse transferperiode is dan ook niet de gemakkelijkste voor een voetbalmanager en zeker niet voor een topclub als Anderlecht. Het aantal spelers dat beantwoord aan de noden is immers erg beperkt. Als Anderlecht in januari een speler haalt, moet die meteen inzetbaar zijn. Met andere woorden: hij moet ritme hebben en de Belgische competitie kennen of zich in een mum van tijd aanpassen. Bovendien moet hij goed genoeg zijn. Als je een stand-in haalt voor een basisspeler, wordt het extra moeilijk: overtuig een topper maar eens als hij niet zeker is van een basisplaats. En je wil toch ook niet iemand die de basisspeler onvoldoende concurrentie geeft.
 
Dit maakt dat januari geen goede maand is om transfers te doen, Anderlecht zijnde. De wintermercato is goed om koopjes te doen, niet om aan te schaffen wat je absoluut nodig hebt. Tenzij je ervoor betaalt. Tijdens de wintermercato valt er te profiteren en het is beter dat jij profiteert dan dat je van je laat profiteren. Voor topclubs als Anderlecht is het in januari balanceren op een slappe koord. Of je haalt toppers die bij hun club op een zijspoor zitten, of je haalt jongens met potentie waarvan het niet zeker is dat ze het niveau aankunnen. Twee keer stevig gokken dus. Of je betaalt immense transfersommen. Of je vindt dat ene buitenkansje, zoals vandaag.
 
Met Trebel slaagde Anderlecht erin om een speler te halen die voldoet aan alle voorwaarden van de perfecte wintertransfer: hij is topfit en heeft wedstrijdritme (op één match stond hij zowel in de competitie als Europees telkens in de basis), hij kent de Belgische competitie én Anderlecht perfect en hij is kwalitatief een versterking. De Standard-fans betwisten nu plots op diverse fora dat laatste, maar dat is vooral frustratie. Bovendien heeft Trebel de persoonlijkheid die René Weiler zo graag wilde en die op het huidige middenveld soms ontbreekt.
 
Met de komst van Trebel zullen Tielemans en vooral Dendoncker een tandje moeten bijsteken. Mooi zo, te veel zekerheid over je plaats is nooit goed en leidt tot gemakzucht. In tegenstelling tot Badji (niet goed genoeg) en Doumbia (nog veel te leren, op en naast het veld) is Trebel wel échte concurrentie. Tielemans en Dendoncker blijven in het voordeel, maar een Trebel die top is zal zich wel in de basis knokken wanneer één van de twee wat minder presteert. Dat is iets wat Badji nooit kon. De deuren voor een vertrek van de Senegalees staan nu ook wijd open.
 
Trebel is ook een transfer met het oog op komend seizoen. Het zou ons enorm verbazen mocht Tielemans deze zomer niet vertrekken en ook voor Dendoncker is de tijd rijp om het hogerop te proberen. Met Trebel en Doumbia heb je twee middenvelders die klaar staan om de vacante plaatsen in te vullen. Beiden kunnen zich de komende vijf maanden klaarstomen om deze erfenis op te nemen.
 
Laat ons dus eens doen wat velen onder ons moeilijk vinden en zeggen ‘Proficiat mijnheer Van Holsbeeck, proficiat Anderlecht, knappe transfer’. Nu is het aan Weiler om Trebel optimaal te laten presteren en aan Trebel zelf natuurlijk.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.