Kan Anderlecht ooit nog de Europa League winnen?

MAANDAG, 29 MEI 2017, 15:32 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE - OPINIES De Europa League finale werd vorige week al gespeeld en Anderlecht-killer Manchester United won relatief makkelijk van Ajax met 2-0. Het doet de vraag rijzen of paars-wit de Europese beker kan winnen. We analyseren de mogelijkheden.

Met Manchester United kreeg de Europa League een grote naam als winnaar. Zo won het kapitaal het ook van jeugdig enthousiasme. Maar de moeilijkste partij die de Macunians in de Europese campagne speelden, was tegen RSC Anderlecht. Had Anderlecht dan de finale kunnen bereiken; of zelfs de Europa League kunnen winnen? Het kan, maar voor een Belgische club dienen verschillende stukken van de puzzel echt goed te vallen eer het zover kan komen.

Loting: groten tegen elkaar
Het deelnemersveld van de Europa League kan best wel indrukwekkend ogen. Manchester United, Zenit, Shakhtar, Roma, Inter, Fiorentina, ... Het is maar een greep uit de ploegen die aantraden in de groepsfase. Na die groepsfase, die voor Anderlecht in principe altijd overleefbaar moet zijn, komen er nog een aantal Champions League deelnemers bij (bv. Lyon). Het is dan ook cruciaal dat zo veel mogelijk grote ploegen tegen elkaar worden geloot. Bij voorkeur, sneuvelen er al een aantal in de groepsfase.

Loting: haalbare kaart
Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: de loting voor Anderlecht (en de Belgische ploegen bij uitbreiding) zelf. Een gunstige loting is de sleutel tot succes. Niet alleen voor onze ploegen, maar voor de meeste winnaars van een Europese beker. Je moet onderweg nu eenmaal wat geluk hebben en een paar haalbare kaarten trekken terwijl andere concurrenten elkaar bekampen. Finalist Ajax mocht op dat vlak zeker niet klagen door de allergrootsten tot de absolute eindfase te ontlopen.

Geluk in het spel
Geluk speelt ook mee in het spel zelf. Vele Europese duels zijn spannend en daarin komt het aan op details. Een scheidsrechterlijke beslissing (bijvoorbeeld in Moskou twee jaar geleden) kan een ploeg nekken. Een bal op de paal in plaats van binnen, kan het verschil betekenen tussen plaatsing en uitschakeling. Wil je ver geraken, moet ook in het spel Dame Fortuna eens aan je kant staan.

Topploeg en vormpeil
Dit alles is nog niet voldoende. Om echt mee te spelen, moet Anderlecht ook een topjaar kennen. Er moet een kwalitatieve kampioenenploeg op het veld staan (en dat gebeurt niet elk jaar) en de spelers moeten ook op het juiste moment in vorm zijn. Blessures, schorsingen, vormpeil, vertrouwen, ... het speelt allemaal mee. Paars-wit heeft namelijk niet de luxe, zoals bijvoorbeeld Manchester United, om een aantal basisspelers te wisselen en nog steeds quasi even sterk te staan. Een mooi voorbeeld was de verplaatsing naar Mainz (1-1). De ploeg draaide niet en kampte met blessures. Wie had gedacht dat diezelfde ploeg een paar maanden later in de kwartfinale zou staan? Het kan snel keren...

Toppriotiteit
De Europa League moet ook een prioriteit zijn. Er 95% voor gaan, volstaat op dat niveau niet. Daar wringt ook vaak het schoentje aangezien de Europa League financieel niet zo lucratief is. Enkel bij eindwinst stroomt het geld, dankzij de rechtstreekse plaatsing voor de Champions League dan nog, binnen. Maar de kortste weg naar het kampioenenbal is voor Anderlecht via de eigen competitie en die wordt gewonnen in de play-offs (wanneer ook de eindfase van de Europa League ingaat).
Dat financiële aspect kan ook in het voordeel van onze Belgische ploegen spelen. Engelse clubs halen vaak hun neus op voor het kleine broertje van de Champions League. Hun competitie brengt namelijk veel meer op. En dat fenomeen begint zich ook door te zetten bij de grotere ploegen uit andere toplanden (zeker door de aangekondigde Champions League hervorming).

Eén stunt
Tenslotte zal een Belgische club toch altijd minstens eens moeten stunten. Een grote(re) ploeg kan je namelijk niet tot het einde vermijden. Anderlecht klopte dit jaar Zenit, Gent wipte Tottenham. Minstens één stunt is dus noodzakelijk om ver te komen.

Aan de hand van deze factoren kunnen we Anderlechts campagne van dit seizoen analyseren:

  • Vele grote ploegen kwamen effectief tegen elkaar uit (bv. Lyon - Roma) of sneuvelden soms verrassend in de vroegere fases (bv. Inter). 
  • Met APOEL in de achtste finales, was de loting ons nog gunstig gezind en ook Genk en Gent waren niet rouwig om een onderling duel in de achtste finale. Maar met Manchester United kregen we de zwaarst mogelijke tegenstander.
  • Geluk in het spel, hadden we zeker. Denk maar aan die late treffer van Thelin in Sint-Petersburg. 
  • En zo was meteen die ene echte stunt ook een feit met de uitschakeling van Zenit.
  • Van een topploeg, konden we ook wel spreken na de winter. Anderlecht blonk misschien niet uit in frivool voetbal, maar het was wel een stugge en efficiënte tegenstander. En de spelers stonden er op de grote momenten.
  • Maar een topprioriteit was de Europa League nooit. Tegen Zenit startte Anderlecht eigenlijk met een reservenploeg en het won zowaar (toch wel onverwacht) met 2-0. Ook thuis tegen Manchester werd er nog geroteerd.

De Belgische ploegen presteren de laatste jaren steeds beter op het Europese toneel. Hierdoor schuiven we ook een paar plaatsjes op op de UEFA ranking. De ambitie in Europa mag nu ook volgen en wie weet fietst er nog eens een gouden opportuniteit langs waarbij alle stukken van de puzzel mooi samenvallen. Want laat ons eerlijk zijn, als Ajax de finale kan bereiken, kunnen wij dat ook...



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.