Ja-Nee: moet dure Teodorczyk vertrekken?

DONDERDAG, 1 JUNI 2017, 16:19 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Dinsdag raakte bekend dat Anderlecht zijn topschutter Lukasz Teodorczyk wil verkopen. De reden: zijn hoge salaris van twee miljoen euro per jaar. Terecht of niet? Twee redacteurs, evenveel meningen.
 

Nee, Anderlecht moet Teodorczyk houden - WauteRSCA
 
Het valt te begrijpen dat Anderlecht zijn totale loonmassa wil inperken. Het probleem is echter niet dat Anderlecht zijn toppers te veel betaalt. Het probleem is dat het middelmatige spelers te veel betaalt.
 
Teodorczyk was afgelopen seizoen van goudwaarde. Vooral dan in de eerste maanden van het seizoen. Begin februari had hij zeventien doelpunten en drie assists verzameld. De Pool debuteerde op speeldag twee. Na 25 speeldagen had hij Anderlecht al in elf verschillende competitiewedstrijden op voorsprong geschoten.
 
Tegen Zulte Waregem en AA Gent (speeldag vijftien en twintig) boog hij met twee doelpunten zelfs een achterstand om in een voorsprong. Tegen Standard en Lokeren (speeldag negen en tien) zorgde hij haast in zijn eentje voor vier extra punten door in de slotfase het enige doelpunt uit de wedstrijd te scoren. En op speeldag zes en dertien lukte hij de gelijkmaker tegen respectievelijk Charleroi en Waasland-Beveren. ​​​​​​​Enkel zijn doelpunten tegen Kortrijk (speeldag 17, verdubbeling van de voorsprong) en Club Brugge (speeldag elf, aansluitingstreffer)  leverden geen rechtstreekse punten op. ​​​​​​​Bovendien was niet één van deze doelpunten was een strafschop en eiste nummer 91 bij mijn weten niet één vrije trap op dit seizoen.
 
Dankzij Teodorczyk hielden Anderlecht en coach Weiler maandenlang het hoofd boven water, ondanks erg matig voetbal. Zonder de Pool had paars-wit zijn coach al voor nieuwjaar de laan uitgestuurd. Dan zou de Zwitser nog anderhalf jaar samen met de nieuwe coach op de loonmassa wegen.
 
Anderlecht is Tielemans al kwijt en verliest wellicht ook Kara en Acheampong. Om Dendoncker te overtuigen nog een jaar te blijven, zou Teodorczyk van cruciaal belang kunnen zijn. Acheampong fungeerde dit jaar vooral al joker, maar Kara, Dendoncker, Tielemans en Teodorczyk speelden zowat alles. Als je niet wilt afgaan in de Champions League, kan je het je niet veroorloven om vier basisspelers uit de as van het veld te laten vertrekken.
 
Wat mij betreft, mogen Teodorczyk en Dendoncker volgend seizoen de absolute grootverdieners worden bij Anderlecht. Elke speler van paars-wit die het daar niet mee eens is, vertoont een manifest gebrek aan zelfbewustzijn en voetbalverstand.
 
Bovendien is een verlengd verblijf van de Pool ook financieel een goede zaak voor elke kernspeler. In de Champions League verdient elke speler een premie van een slordige 10.000 euro per punt. De titelpremie loopt nog een stuk hoger op. Elke goal van Teodorczyk kan elke speler en de club zelf een pak geld opleveren. Elk gelijkspel levert Anderlecht een half miljoen euro op. Een zege anderhalf miljoen euro. Kwalificatie voor de tweede ronde zelfs vijf en een half miljoen euro. Om over de marktwaardes van de spelers nog maar te zwijgen.
 
Nee, als je het mij vraagt weegt Teodorczyk niet te zwaar op de loonmassa van Anderlecht. Maar op die loonlijst staat nog steeds een tiental spelers die daar niet thuishoren. Om over hun transferprijs nog te zwijgen. Acht miljoen voor Trezeguet, Badji en De Maio. Dat weegt op Anderlecht. Niet de twee mijoen euro salaris van Teodorczyk.
 
Ja, Anderlecht moet Teodorczyk verkopen – Garrincha
 
Eerst en vooral wil ik even duidelijk stellen dat Anderlecht Teodorczyk voor mij niet hoeft te verkopen. Met zijn doelpunten is hij een zegen voor ieder elftal, zeker voor Anderlecht. Wel vind ik het niet gezond dat er in de spelerskern een speler rondloopt die twee of drie keer zoveel verdient dan de andere basisspelers. Die scheeftrekking is het probleem, niet het bedrag op zich.
 
Toen Anderlecht met Teodorczyk onderhandelde over een definitief contract, zat het in een zwakke positie. De optie lichten bij Dinamo Kiev, zou geen probleem vormen. Een akkoord vinden met Teodorzcyk, daar draaide het om. Teodorczyk en zijn manager wisten goed genoeg dat Anderlecht in de spits de kip met de gouden eieren zag en hem kost wat kost wilde vastleggen om duur te verkopen. Hierdoor sleepte de Pool een absoluut recordsalaris uit de brand, als we de kranten mogen geloven.
 
Op het moment dat Teodorczyk tekende, ging iedereen ervan uit dat het door zijn karrenvracht doelpunt geen probleem zou zijn om voor veel geld te verkopen. Maar ontgoochelende play-offs, verhalen als zou hij er de kantjes beginnen aflopen en geen al te welvoeglijk gedrag naast het veld deden de interesse afnemen. Op zich niet erg. Een Teodorczyk die zich herpakt, is volgend seizoen van goudwaarde voor Anderlecht.
 
Maar als hij blijft, is zijn salaris in mijn ogen een probleem. Als het gros van je elftal tussen de 600.000 en één miljoen euro per jaar verdient en één speler twee miljoen euro toucheert op jaarbasis, kan dit tot wrevel leiden. Hoe zou u zelf reageren als uw collega die hetzelfde werk doet twee of drie keer zoveel verdient als u? U zou dit enkel pikken als u weet dat u persoonlijk mee de vruchten plukt hiervan.
 
Zolang Teodorczyk scoort en Anderlecht punten en de spelers premies oplevert, is er geen probleem. Maar als hij zoals in Play-Off 1, en eigenlijk al sinds de winterstop, niet thuis geeft, dan is er dat wel. Als de grootverdiener zich dan niet het pleuris werkt, kan er bij de medespelers een reactie optreden van ‘als die met zijn salaris niet tot het uiterste gaat, waarom ik met mijn ‘schamel’ loontje dan wel?’.
 
Om de gezonde verhoudingen in de spelersgroep te bewaren, vind ik dat Anderlecht Teodorczyk best verkoopt en vervangt door een doelpuntenmachine wiens salaris meer aansluit bij dat van de andere spelers. Als de Pool toch blijft, dan zal hij met zijn doelpunten, inzet en teamspirit moeten zorgen dat zijn exorbitant salaris niet voor afgunst en problemen binnen de spelersgroep zorgt.
 
Wat vindt u? Reageren kan onder dit artikel.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.