Analyse: De lacunes in de paars-witte kern

DONDERDAG, 27 JULI 2017, 10:33 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS - OPINIES De transferperiode is bijna halfweg en morgen wordt de Belgische competitie op gang getrapt. Tijd om eens te bekijken hoe ver het staat met de samenstelling van de nieuwe, paars-witte kern.

Herman Van Holsbeeck schoot verrassend snel uit de startblokken. Lukasz Teodorczyk en Uros Spajic werden vorig seizoen al vastgelegd. Aan het begin van de zomer volgden Sven Kums, Pieter Gerkens, Henry Onyekuruen Matz Sels. Stuk voor stuk bekende namen.

Hiermee anticipeerde hij op het vertrek van Youri Tielemansen Frank Acheampongen kon René Weiler met een quasi-volledige kern aan de voorbereiding beginnen.

Quasi. Want helemaal klaar is de kern nog niet. Het codewoord van die onvolledigheid? Linksvoetig.

Het was al langer duidelijk dat er nog een stand-in voor Ivan Obradovicmoest komen. Toch stelden we ons pas de vraag welke linkervoeten er nog overbleven nadat Bram Nuytinck in verband werd gebracht met Udinese.

Linksvoetige overblijvers

Naast Nuytinck en Obradovic valt dat behoorlijk tegen. Olivier Deschacht kwam vorig jaar niet verder dan 435 minuten in de competitie. Naar analogie met Timmy Simons bij Club Brugge, lijkt hij dit seizoen enkel nog een noodoplossing.

De 18-jarige Hannes Delcroix lijkt dan weer nog wat groen voor Weiler. Tegen Zulte Waregem was er geen plaatsje op de bank voor hem. Hoewel daar maar zes spelers zaten.

Verder zijn er enkel nog de overbodige Diego Capelen middenvelder Adrien Trebel, die tegen Lierse nog depanneerde op de linksachter.

Die laatste dreigt overigens een lastig seizoen tegemoet te gaan. Weiler lijkt morgen met de driehoek Leander Dendoncker –Kums – Sofiane Hanni te zullen starten. Bovendien zijn er ook nog Gerkens en Nicolae Stanciu.

Vertrekkers

Acheampong (linksvoetig alternatief op de linksachter) werd vervangen door Onyekuru, die wel een behoorlijke linker heeft, maar in principe rechtsvoetig is en niet gemaakt lijkt voor een positie lager op het veld.

Verder vertrokken ook de linksvoetige Hervé Matthys, Fabrice N’Sakala, Dodi Lukebakio, Andy Kawaya en de perfect tweevoetige Mahmoud Hassan en Tielemans.

Natuurlijk lagen heus niet al deze spelers in de bovenste schuif bij Weiler. Integendeel zelfs. Maar Nuytinck lijkt al de zesde linksvoetige speler te worden die Anderlecht deze zomer verlaat.

Daarnaast vertrokken ook twee perfect tweevoetige spelers. Imposante cijfers als je weet dat maar ongeveer één voetballer op de vijf linksvoetig is en hooguit vijf procent tweevoetig.

Los van het vertrek van Nuytinck, moet Anderlecht nog op zoek naar een linksvoetige verdediger. Als de Nederlander inderdaad vertrekt, kan dat er maar beter één zijn die zowel centraal als op de flank uit de voeten kan.

Probleem 2

Een ander probleem is Dendoncker. Manchester Uniteden José Mourinho hebben zijn mouw intussen al kapot getrokken. Bovendien kan voor iemand met zijn profiel de interesse uit alle hoeken komen.  

Een jonge Rode Duivel met een voorbeeldmentaliteit. Groot, fysiek indrukwekkend en zowel op het middenveld als achterin inzetbaar. Een bod van 38 miljoen euro zal er niet meteen komen. Maar voor 28 miljoen duwt Van Holsbeeck hem ook in een taxi naar Zaventem.

Een alternatief voor Dendoncker is er momenteel niet. Idrissa Doumbia is voor minstens één seizoen uitgeleend en ook Stéphane Badji is vertrokken. Het was druk in de lager gelegen schuiven.

Als Dendoncker alsnog vertrekt, zou Anderlecht wel eens bij AS Monacoen Soualiho Meïté kunnen aankloppen.

Maar in de Champions League aantreden met drie basisspelers die je huurt zonder aankoopoptie -Sels, Onyekuru en Meïté- is niet enkel behoorlijk zielig, maar ook destructief.

Oplossing

Maar zelfs als Dendoncker en Nuytinck blijven, moet elke positie dubbel bezet zijn. Anderlecht heeft zowel op de zes als op de linksachter nog versterking nodig.

Iemand die beide posities combineert, lijkt eerder zeldzaam. Maar iemand die zowel op de zes of links centraal achterin, of een linksachter die ook centraal achterin uit de voeten kan, moet wel te vinden zijn.

Aan welke versterkingen denken jullie? Reageren kan onder dit artikel of via [email protected]





Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.