De XII werken van Vanhaezebrouck

DINSDAG, 3 OKTOBER 2017, 11:57 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES Het is eindelijk officieel: Hein Vanhaezebrouck wordt de nieuwe coach van Anderlecht. De voormalige kampioenenmaker van AA Gent wacht in de hoofdstad een zware taak. We zetten zijn belangrijkste opdrachten even op een rij.

Werk I: Pomp bezieling in de ploeg
Komt het door de overvloed aan wedstrijden, waardoor je elke drie dagen de kans hebt om een nederlaag of gelijkspel recht te zetten? Of is het omdat voetballers steeds vaker (buitenlandse) passanten zijn zonder binding met de club? Feit is dat veel Anderlecht-spelers hun wedstrijden te rationeel afhaspelen. Just another day at the office. Als supporter willen we meer grinta zien, de wil om alles te geven voor de club, zijn supporters en de overwinning. Voor spelers en coaches is 1-0 in de 89e minuut misschien even goed als een swingende 6-2, supporters verkiezen het tweede.
 
Werk II: Herover de harten van de fans

Het Anderlecht-bestuur reageerde verbaasd over het feit dat de supporters zich tegen René Weiler keerden. Hij had Anderlecht toch kampioen gemaakt en fluiten bij een voorsprong (in Kortrijk), dat kan toch niet? Toch wel: de Anderlecht-fan verwacht meer dan een sec resultaat, hij wil aantrekkelijk en aanvallend voetbal zien. Aan Vanhaezebrouck om dat te beseffen en al het enthousiasme dat bij de fans leeft bij zijn aanstelling niet te beschamen.
 
Werk III: Zorg ook voor aanvallende spelpatronen
Weiler ging uit van een goede organisatie en snelle tegenprikken. Aanvallende spelpatronen en vlotte combinaties waren niet zijn ding. Offensief wisten de spelers al te vaak niet wat te doen. Als nieuwe coach moet Vanhaezebrouck zijn spelers ook offensief mogelijkheden aanreiken om ieder slot te kraken met goed voetbal.
 
Werk IV: Kies een eerste doelman
Weiler twijfelde, maar koos finaal toch voor Frank Boeckx als eerste keeper. Nicolas Frutos trok eveneens vol de kaart Boeckx. Maar Matz Sels kende zijn beste periode onder Vanhaezebrouck. Kiest de nieuwe coach voor zijn poulain van bij Gent of krijgt hij het over zijn hart om van Sels een bankzitter te maken? Geen gemakkelijke keuze.
 
Werk V: Zorg voor een waardige rechterflank
De exponent van het zwakke Anderlecht momenteel is de rechterflank. Dennis Appiah en Alexandru Chipciu trappen geen deuk meer in een pakje boter. Massimo Bruno doet niet veel beter. In het moderne voetbal zijn goede flanken een ongelooflijke meerwaarde. Hoog tijd om opnieuw voor gevaar te zorgen vanop de rechterflank. En in mindere mate ook de linkerflank.
 
Werk VI: Laat Sven Kums renderen
“Kums en Trebel moeten zorgen dat ze elkaar niet uit de ploeg houden”, zo sprak Vanhaezebrouck in juli. Intussen zijn we drie maanden verder en houdt Trebel Kums inderdaad uit de ploeg. Niet onlogisch als je Kums zijn prestaties tot nog toe zag. De kwestie-Kums wordt wellicht één van de moeilijkste vraagstukken voor Vanhaezebrouck bij Anderlecht: laat hij de ploeg voetballen in functie van zijn chouchou of moet Kums zich aanpassen aan zijn medespelers en de manier waarop die het best renderen?
 
Werk VII: Maak van Nicolae Stanciu ‘een man van tien miljoen’
Iedereen weet dat Nicolae Stanciu ongelooflijk goed kan voetballen. Af en toe zien we flitsen van zijn klasse. Onder Weiler zat de Roemeen op een dood spoor. Aan Vanhaezebrouck om hem hieraf te halen en een nieuwe start te laten maken.
 
Werk VIII: Zoek een vaste stek voor Henry Onyekuru
Vijf keer scoorde Henry Onyekuru al dit seizoen, geen enkele Anderlecht-speler deed beter. Toch is de Nigeriaan geen onbetwiste titularis. Zorg ervoor dat er in het elftal een plekje vrijkomt voor Onyekuru waar hij zijn neus voor doelpunten en flitsende acties ten volle kan ontplooien.
 
Werk IX: Laat Lukasz Teodorczyk weer scoren
In zijn eerste half jaar trapte Lukasz Teodorczyk de ballen er met de ogen dicht in. Sinds de jaarwisseling scoort hij nog amper. Een kwestie van vertrouwen? Te slechte aanvoer? Aan Vanhaezebrouck om dit uit te vissen en opnieuw een goalgetter van de Pool te maken. Als Vanhaezebrouck kampioen wil worden, heeft Teodorczyk één van de sleutels.
 
Werk X: Maak van stilstaande fases een wapen
Een offensief voetballende ploeg als Anderlecht moet zijn, krijgt iedere wedstrijd meerdere vrije trappen rond het strafschopgebied van de tegenstander. De laatste jaren kwam hier veel te weinig gevaar uit voort. Nochtans zijn dit mogelijkheden om uit het niets een wedstrijd naar je hand te zetten. Laat de spelers met de fijnste traptechniek uren oefenen na de training, studeer nummertjes in. Succesvolle stilstaande fases kunnen aan het eind van de rit het verschil maken.
 
Werk XI: Lanceer eigen jeugd
Bij Gent lanceerde Vanhaezebrouck geen jongeren uit de eigen opleiding, iets wat van coaches van Anderlecht wel verwacht wordt. Met Thomas Foket en Moses Simon dropte hij wel aangekochte jongeren in de ploeg en ook spelers als Sels, Neto, Kums, Milicevic en Depoitre zetten enorme stappen vooruit onder Vanhaezebrouck. We hopen dat hij volgend jaar enkele van de nu uitgeleende jongeren kan integreren in zijn elftal.
 
Werk XII: Maak Anderlecht kampioen
Last but not least: Hein, maak Anderlecht kampioen. De verwachtingen zijn hoog, maar we weten allemaal dat je het kan. Bij Gent mocht je een eerste keer proeven van het mooiste wat in het Belgisch voetbal te behalen is. Geef toe, dit smaakt naar meer!
 
Voor Vanhaezebrouck hebben we twaalf werken opgesomd, eindigen willen met één werk voor de media, analisten en supporters
 
Werk XIII: Vergelijk niet met Gent
Wellicht is het onvermijdelijk: elke stap die Vanhaezebrouck zet bij Anderlecht, zal vergeleken worden met hoe hij het aanpakte bij Gent. Maar Vanhaezebrouck mag zijn succesformule van Gent niet kopiëren naar Anderlecht en de buitenwereld mag dat ook net verwachten. Het laatste wat we mogen doen, is de Vanhaezebrouck van Anderlecht vergelijken met de Vanhaezebrouck van Gent. Met zijn in Gent opgedane ervaring moet hij een nieuw recept uitvinden dat past bij het Anderlecht dat hij vandaag onder zijn hoede heeft gekregen. Gent is zijn verleden, Gent is voorbij. Anderlecht, dat is zijn heden en zijn toekomst.
 
Heeft u ook bepaalde verwachtingen van onze nieuwe coach? Discussieer mee onder dit artikel.
 



anderlecht-online forum