Het leven van Kanu in zeven stappen

WOENSDAG, 3 FEBRUARI 2010, 10:42 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

De laatste weken lijkt Kanu eindelijk door te breken bij Anderlecht. Voor Het Nieuwsblad reden genoeg om hem op te zoeken en zijn levensverhaal te vertellen. "Ik sliep onder een brug om voetballer te kunnen worden", aldus Kanu.


Van Bahia naar Sao Paulo
Net als elke jonge Braziliaan voetbalde ook Kanu. Als kind in de noordelijke provincie Bahia zette hij op 13-jarige leeftijd een moedige stap. "Ik trok op mijn eentje naar Sao Paolo, ruim tweeduizend kilometer ver. Drie dagen zat ik op de bus. Ik kon gaan testen bij een club, maar dat werd niets. Op straat kwam ik een aantal jongens met voetbalschoenen tegen. Zij raadden me aan om te gaan testen bij Juventus. Ik heb toen een nacht onder een brug geslapen. Dit was mijn grote kans op geluk: die moest ik proberen te grijpen. Ik ben God nog altijd dankbaar dat de test bij Juventus een dag later geslaagd was. Ik mocht blijven. Dat ene moment veranderde mijn leven."

Van Rubenilson naar Kanu
Zijn echte naam is Rubenilson dos Santos da Rocha. Een jeugdtrainer noemde hem ooit Kanu, omdat hij leek op de Nigeraanse voetballer Nwanko Kanu (ex-Ajax en -Arsenal). "Ik kende Kanu toen alleen van foto's. Ik heb hem nog nooit ontmoet. Dat zou wel een uniek moment zijn."

Van arme jongen naar weldoener
"Ik weet wat armoede is. Tot mijn dertiende zat ik er midden in. Ik ben nu twee huizen aan het bouwen in Brazilië: één voor mijn moeder en één voor mezelf. Elke maand gaat een deel van mijn loon naar mijn familie. En rond Nieuwjaar koop ik in Brazilië driehonderd basispakketten aan. Met voedsel en kledingstukken. Die delen we dan uit."

Van Anderlecht naar Cercle
Vorig seizoen leende Anderlecht Kanu na de winterstop uit aan Cercle. Een succes werd dit niet en hij kreeg meerdere sancties voor laatkomen. "Ik heb er geen excuses voor. Behalve dan dat ik me toen niet goed voelde. Het was ook moeilijk. Weg van mijn Brusselse vrienden, in een stad waar ik de taal helemaal niet begreep. Niet dat ik niet naar Cercle wilde: zij gaven me de kans om wedstrijden te spelen. Maar het was een moeilijke periode."

Van nonchalante jongen naar bijna-papa
Dat nonchalante van bij Cercle is er nu helemaal uit, met dank aan zijn vriendin Irlanda. "Een Braziliaans meisje, opgegroeid in Antwerpen. Sinds we samen zijn, ben ik veranderd. Ernstiger geworden. We verwachten samen een kindje. Ik kijk ernaar uit. Zij heeft me geholpen om me nu wel voluit op voetbal te concentreren."

Van spits op de bank naar uitblinkende middenvelder
Hoewel Anderlecht hem medio 2008 aantrok als stand-in voor Frutos, maakt Kanu nu sier op het middenveld. "In Brazilië speelde ik daar altijd. Maar omdat ik dertien keer scoorde, zagen ze me als spits. Als middenvelder heb ik meer de vrijheid om over het veld te bewegen en om te tonen wat ik kan."

Van Braziliaan tot Rode Duivel?
Als Braziliaan droomt Kanu natuurlijk om ooit het kanariegeel van de nationale ploeg te dragen. "Maar het probleem is dat er in Brazilië zo veel goede voetballers zijn. Dat is moeilijk." De Rode Duivels dan maar, zoals Oliveira en De Camargo ook deden? "Als ik met Irlanda zou trouwen, dan kan ik de Belgische nationaliteit krijgen. Als de Belgische bondscoach me dan zou oproepen, dan ga ik. Maar ik heb daar eigenlijk nog niet zo vaak over nagedacht."

Bron: Het Nieuwsblad



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.