Financiën Anderlecht kleuren bloedrood: de cijfers

ZONDAG, 11 FEBRUARI 2018, 13:53 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Niet alleen op sportief vlak bevindt Anderlecht zich in een crisis, financieel is het er nog veel erger aan toe. De cijfers kleuren al vele jaren donkerrood. Zonder de inkomsten van de Champions League of uitgaande transfers boekte Anderlecht vorig jaar meer dan 43 miljoen euro verlies. Zonder deze inkomsten kan het niet eens zijn lonen uitbetalen.

Halucinant. Iets anders valt er niet te zeggen over de cijfers die Het Nieuwsblad dit weekend bekendmaakt over de financiële toestand van Anderlecht. Ha-lu-ci-nant. De krant doorgrondde de boekhouding van de laatste tien seizoenen en stelde één grote puinhoop vast. En erger nog: Het Nieuwsblad vergeleek met Club Brugge en stelde vast dat het anders kan.

Exploitatieverlies van 42 miljoen euro

In het seizoen 2007-2008 boekte Anderlecht nog een exploitatiewinst van 10,3 miljoen euro. Dit omvat de winst of verlies die de club haalt uit zijn normale activiteiten zoals ticketverkoop, merchandising, tv-gelden en sponsoring. Sinds het seizoen 2010-2011 duiken deze cijfers in het rood.

De voorbije zeven seizoenen samen boekte Anderlecht een exploitatieverlies van 110 miljoen euro! Jawel, u leest het goed: 110 miljoen euro. Vooral de voorbije twee seizoenen swingde dit verlies de pan uit met 32,7 en 42 miljoen euro. Nu weet u waarom Anderlecht zo'n nood heeft aan de Champions League en grote uitgaande transfers: om zijn structurele verliezen aan te vullen. Het geld van de Champions League en uitgaande transfers kan dus niet dienen om nieuwe spelers te halen.

Hoe hard Anderlecht zijn transferinkomsten nodig heeft, bewijzen volgende cijfers. De voorbije twee seizoeken boekte Anderlecht respectievelijk 21,6 en 27,3 miljoen euro winst op zijn transferactiviteiten. De totale winst van beide jaren bedraagt echter maar 312.545 en 350.504 euro.

Loondruk 106 procent

Paars-wit gaf vorig seizoen 46,5 miljoen euro uit aan salarissen. Dit omvat niet alleen de lonen van spelers, maar ook van coaches, onderhoudspersoneel, stewards, ... Tien jaar geleden bedroeg dit cijfer nog 18,1 miljoen euro. Ook hier merken we een grote ommekeer in het seizoen 2010-2011. Toen steeg de loonkost van 19,6 naar 33 miljoen euro.

In een normaal bedrijf bedraagt de loondruk minder dan 60 procent. Bij Anderlecht ligt dit sinds 2010-2011 hierboven. Vorig seizoen swingde de loonkosten helemaal de pan uit. Deze bedroeg toen, en hou u opnieuw even vast, 106 procent. Met andere woorden: zonder Champions League of uitgaande transfers kan Anderlecht niet eens alle salarissen betalen. Nu begrijpt u waarom Teodorczyk moest vertrekken alvorens Alexandar Mitrovic zelfs maar gehuurd kon worden.

Makelaars de grote financiële slopkoppen

In de boekhouding zit er ook een hoofdstuk 'kosten voor diensten en diverse goederen'. Hieronder vallen onderhoudskosten aan het stadion, vliegtickets voor Europese verplaatsingen, maar ook de premies die makelaars opstrijken bij transfers. De uitgaven in dit hoofdstuk liepen in tien jaar op van 9,7 naar 39,3 miljoen euro. Vooral de makelaarskosten nemen een enorme hap uit dit budget.

Lening Van Damme

Om de club financieel slagkrachtiger te maken, werd besloten om de vzw om te vormen in een nv. Dat gebeurde in 2010. Aanvankelijk leidde dit tot successen: Anderlecht werd drie keer op rij kampioen en uitgaande transfers leverden heel wat geld op. Maar in plaats van een financiële reserve aan te leggen voor mindere jaren, gingen alle inkomsten naar hogere lonen. Een onverantwoorde beleidskeuze.

De voorbije twee seizoenen liep het helemaal mis en Anderlecht mocht van geluk spreken dat Alexandre Van Damme de club een lening van 20 miljoen euro toekende. In de overeenkomst zat wel een bepaling dat die 20 miljoen euro op 1 januari 2018 zou omgezet worden in aandelen. Mede daardoor moest de club eind 2017 plots verkocht worden. Anders zou Van Damme plots 72 procent van de aandelen bezitten en de kleine aandeelhouders slechts peanuts overhouden.

"Soms verbaasd dat Anderlecht licentie kreeg"

Voor buitenstaanders is het even slikken wanneer ze deze cijfers onder ogen krijgen. Voor wie de club financieel wat volgt, is het geen verrassing. Sterker nog: "Ik was soms echt verbaasd dat Anderlecht zijn licentie voor eerste klasse kreeg", vertelt iemand die de licentiedossiers van de jongste jaren goed kent.

Club Brugge het goede voorbeeld

Dat het anders kan, bewijst Club Brugge. De jaren voor hun landstitel boekte Club Brugge telkens een exploitatieverlies, maar het seizoen erna boekte het een exploitatiewinst van 4,5 miljoen euro.

Hoewel de Bruggelingen Anderlecht sportief al drie jaar overvleugelen, bedraagt hun loonkost maar 2/3e van die van paars-wit: vorig seizoen 30,2 miljoen euro tegenover 46,5 miljoen euro bij Anderlecht. De loondruk bedroeg dat seizoen 59 procent. Net onder de gezonde grens van 60 procent, terwijl het bij Anderlecht 106 procent was.

Het grote verschil bevindt zich evenwel in de post 'uitgaven voor diensten en diverse goederen' (waaronder dus makelaarspremies). Bij Club Brugge bedroeg deze post vorig seizoen 16,5 miljoen euro, bij Anderlecht 39,3 miljoen euro.


Alle cijfers vindt u in Het Nieuwsblad van zaterdag 10 februari.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.