“Ik moet eraan denken: is er meer aan de hand?"

ZONDAG, 13 MEI 2018, 20:03 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES Oef, het is hen dan toch gelukt: Club Brugge is kampioen. Het had hiervoor wel twee grote missers van de videoscheidsrechter nodig. “Ik hoop van niet, maar ik moet er wel aan denken: is er meer aan de hand?”, flitsen de woorden van Bart Verhaeghe door het hoofd van ondertekenende.
 

Flashback naar donderdag. Bij een 0-0-stand in Anderlecht-Standard beukt Standard-verdediger Selahi snoeihard in de rug van Morioka. “100 procent penalty, waar is de videoref nu”, klonk het bij Peter Vandenbempt op Radio 1. Tja, waar zat hij? We weten het nog altijd niet.
 
Een uurtje geleden bewees de videoscheidsrechter Club Brugge nog eens een dienst. Bij een 1-0-achterstand op Sclessin neemt Vormer tijdens een sliding de bal mee met de hand. Seconden later scoort Vossen de 1-1. Scheidsrechter Van Driessche gaat de beelden bekijken, maar geeft Club het doelpunt. “Op de beelden is nochtans duidelijk te zien dat Vormer de bal met de hand raakt”, lezen we op Sporza. Bekijk hier de foto.
 
Wat moeten we hier nu van denken? Eigenlijk zijn er maar twee opties? Ofwel is de videoscheidsrechter, zoals Verhaeghe vorige week al beweerde, inderdaad onprofessioneel. Ofwel -maar nee, dat durven we zeker niet denken - is er meer aan de hand.  
 
Hoe dan ook: het is té opvallend dat de videoscheidsrechter twee keer flagrant in de fout gaat in het voordeel van Club Brugge nadat Verhaeghe hen publiekelijk attaqueerde. Volgens Verhaeghe werd Club voordien nooit gediend door de videoscheidsrechter en kreeg Anderlecht alle cadeautjes. Hij had zijn kritiek intern kunnen aankaarten, maar dat deed hij niet. Of had hij het al gedaan, maar zonder resultaat? Misschien paste hij de tactiek toe die Vanhaezebrouck in de wintermaanden gebruikte: als de interne kritiek geen resultaat oplevert, dan doe je het en plein public.
 
Of zou het gewoon toeval zijn. Dat de videoscheidsrechter Club in de laatste rechte lijn twee cadeautjes geeft nadat hun voorzitter hen weinig subtiel waarschuwde om in de laatste wedstrijden toch maar twee keer na te denken voor het nog eens een discutabele beslissing in hun nadeel zou nemen. Toeval, dat de voorzitter van Club Brugge ook de ondervoorzitter van de voetbalbond is, en van het orgaan dat baas is van de scheidsrechters?
 
Ik moet eraan denken. Is er meer aan de hand? Maar hé, het is niet aan mij om daar bewijs van te leveren.



anderlecht-online forum