Opinie: een mooi initiatief, maar …

DONDERDAG, 4 OKTOBER 2018, 13:05 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES Hein Vanhaezebrouck sprak gisteren met de leden van de Fanboard. Marc Coucke nodigt op 25 oktober de voorzitters van de fanclubs en twintig losse supporters uit voor een gesprek. Mooie gestes van coach en bestuur om uitleg te geven over de sportieve stand van zaken. Toch wringt er bij ons iets: alle supporters hebben hier recht op.

Het is niet nieuw dat de Anderlecht-supporters klagen over een gebrekkige communicatie van de club naar hen toe. Daarom richtte de club enkele jaren geleden de Fanboard op. Een tiental vertegenwoordigers van de supporters(clubs) komen op regelmatige basis samen met de club om hun grieven door te geven en te luisteren naar de antwoorden van de club.

Een doorstroming van de daar gegeven informatie naar de rest van de supporters is er echter niet. De Fanboard is een goed orgaan om als club te weten te komen wat er leeft bij de supporters, maar niet om ‘de’ supporters uitleg te verschaffen. Verwachten dat er niet meer gefloten zal worden omdat de leden van de Fanboard met Vanhaezebrouck de plooien gladstreken, lijkt ons naïef. De Anderlecht-aanhang is meer dan enkele individuen en hun achterban.

Het is jammer dat deze goed bedoelde initiatieven blijven steken bij enkelingen. Dat voorzitter Coucke over drie weken ook losse supporters uitnodigt en niet enkel de voorzitters van de supportersclubs, kunnen we niet hard genoeg toejuichen. Op die manier hoort hij ook de stem van de gewone Anderlecht-fan; je hoeft immers niet bij een supportersclub aangesloten te zijn om met hart en ziel voor RSC Anderlecht te leven.

Helemaal mooi zou het worden wanneer álle supporters de ontmoeting op 25 oktober kunnen volgen. Vragen stellen hoeft niet, daarvoor volstaat de afvaardiging die Coucke uitnodigt. Meeluisteren, achteraf beluisteren en/of een (uitgebreid) geschreven verslag lezen, vinden wij wel een must. Zo kunnen alle supporters begrijpen en zich gerespecteerd voelen. Kennis leidt tot begrip, begrip leidt tot minder gefluit en meer aanmoedigingen.

De kanalen zijn er: net als de persconferenties van Hein Vanhaezebrouck (een top-initiatief!), kan de ontmoeting van Coucke en de supporters live gestreamd worden via Facebook. Op RSCA.be kan na afloop de presentatie van Coucke gepubliceerd worden, samen met een objectieve uitschrijving van de vragen die de aanwezige supporters stelden en de antwoorden die zij hierop kregen. Ook Anderlecht-online is bereid om, in overleg met de club, de die avond gegeven informatie op een objectieve wijze verder te communiceren naar álle supporters.



anderlecht-online forum