Overzicht: Anderlecht en makelaarsmiljoenen

WOENSDAG, 17 OKTOBER 2018, 17:56 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Wat het buikgevoel van velen al lang zegt, wordt steeds meer bevestigd: de voorbije jaren zijn er bij Anderlecht heel wat financieel onverkwikkelijke zaken gebeurd. Juridisch niet verboden, maar de club betaalde letterlijk een hoge prijs. In Sport/Voetbalmagazine lezen we vandaag ook cijfers en feiten over Anderlecht.

Eind januari 2015 dringt de tijd wanneer Anderlecht spits Idrissa Sylla van Zulte Waregem wil vastleggen. Hij zit nog in Africa en moet zijn handtekening zetten. Hoewel Sylla officieel door Patrick De Koster, toch niet de minste want de manager van Kevin De Bruyne, vertegenwoordigd wordt, stuurt Van Holsbeeck Mogi Bayat naar Afrika. Ter zijde: Sylla zou dat seizoen door een blessure niet meer in actie komen.
 
In de zomer van 2017 wil Anderlecht Clinton Mata van Charleroi aantrekken. De speler blaast zelf de deal af. Volgens ‘the secret profvoetballer’, een speler uit eerste klasse die regelmatig anoniem vertelt over de voetballerij, blies Mata de deal wellicht af omdat hij ontdekt dat dat Bayat achter zijn rug vanalles aan het regelen was. “Bayat eigent zich meer toe dan gangbaar is. Van zodra je de ware toedracht kent, is het meestal te laat”, zo klinkt het.
 
Wanneer de familie Vanden Stock in het najaar van 2017 een overnemer zoekt voor Anderlecht, is de Rus Alisher Usmanov één van de kandidaten. Hij onderhandelt niet zelf, dat laat hij over aan Christophe Henrotay. Mocht Usmanov de club gekocht hebben, zou Henrotay een commissie van tien miljoen hebben opgestreken. Volgens Sport/Voetbalmagazine was iedereen blij dat Marc Coucke de club kocht, behalve Herman Van Holsbeeck.
 
Tijdens de wintermercato van vorig seizoen verkocht Anderlecht Sofiane Hanni aan Spartak Moskou. Bayat speelde uiteraard een rol. In de naslaap van de transfer diende het bureau dat tot januari de belangen van Hanni verdedigde een strafklacht in.
 
In januari regelde Bayat ook een uitleenbeurt van Kenny Saief aan Anderlecht. Dat leverde hem een commissie van 315.000 euro op. Toen Anderlecht de verplichte koopoptie lichtte, kwam hier nog 25.000 euro bij.
 
In augustus weet (het nieuwe bestuur van) Anderlecht na lang onderhandelen het contract van Adrien Trebel te onderhandelen. Met drie miljoen euro bruto wordt hij met grote voorsprong de best betaalde voetballer in België ooit. Bayat onderhandelde mee. De contractverlenging kostte Anderlecht één miljoen euro aan makelaarscommissies.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.