Is Frenay de nieuwe Bayat?

WOENSDAG, 17 OKTOBER 2018, 18:06 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Ook na het vertrek van het duo Van Holsbeeck - Bayat blijft Anderlecht (sommige) makelaars (te) hoge premies uitkeren. Sport/Voetbalmagazine meldt vandaag dat Luc Devroe wel erg gul is voor Didier Frenay. Die laatste ontkent de bedragen niet en geeft als één van de verklaringen dat “hij Luc al dertig jaar kent”.

Sport/Voetbalmagazine ontdekte dat Anderlecht deze zomer een commissie van 500.000 euro per transfer betaalde voor de komst van Elias Cobbaut, Thomas Didillon en Antonio Milic. Anderhalf miljoen euro aan makelaarskosten alleen voor slechts drie van de vijftien inkomende transfers deze zomer. De begunstigde was telkens makelaar Didier Frenay en zijn bedrijf Star Factory.
 
Gevraagd naar een reactie antwoordde Devroe dat dit "overeenkomst met een commissie van tien procent". Volgens hem "een percentage dat gebruikelijk is bij transfers op Anderlecht". Weet dat de FIFA een bedrag van drie (!) procent op het bruto jaarsalaris aanbeveelt.
 
Geen drie, geen tien, maar 23 procent
 
Op basis van de cijfers die gekend zijn voor Elias Cobbaut (12.500 euro bruto salaris per maand en 200.000 euro tekengeld per seizoen) vond Sport/Voetbalmagazine die 500.000 euro wel erg hoog voor tien procent te zijn. Devroe reageerde hierop door te stellen dat het gaat om een contract voor vijf jaar en dat de journalisten de groepsverzekering niet in rekening gebracht hadden.
 
Daarop liet het tijdschrift liet twee makelaars die thuis zijn in deze materie onafhankelijk van elkaar de berekening maken.  Zij kwamen elk aan een bedrag van 215.000 euro indien de premie tien procent zou bedragen. Voor de volledige vijf jaar contractduur. Als Cobbaut voortijdig vertrekt, zal dat bedrag lager liggen.
 
215.000 euro dus, geen 500.000 euro. Dat laatste bedrag komt overeen met 23,3 procent van de contractwaarde.
 
"Kwestie van onderhandelen en wederzijds vertrouwen"
 
De journalisten van Sport/Voetbalmagazine vroegen daarop een reactie aan Frenay: "Dit is een kwestie van onderhandelen en reputatie", zo klinkt het. Volgens Frenay heeft zijn bedrijf al zeventien jaar lang een uitstekende naam. "Bovendien ken ik Luc al dertig jaar. Er is een wederzijds vertrouwen gegroeid bij verschillende transfers."
 
Dat laatste kan kloppen. Zo ontdekte Hugo Broos na zijn komst bij KV Oostende, waar hij Devroe opvolgde als sportief directeur, contracten met Star Factory met daarin “overdreven cijfers”.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.