Portret: Yannick Bolasie

VRIJDAG, 1 FEBRUARI 2019, 04:11 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDEREYannick Bolasie is na Peter Zulj de tweede inkomende transfer van Anderlecht deze winter. Voor de vierde keer op vijf jaar tijd huurt Anderlecht eind januari een grote naam om het gebrek aan creativiteit op te lossen. Velen plaatsen hem dan ook meteen in het rijtje met Marko Marin, Filip Djuricic en Lazar Markovic. Maar is dat wel terecht?

Bolasie

Anderlecht hoopt dat Bolasie voor de broodnodige extra creativiteit kan zorgen. De Congolees belandde in 2012 bij Crystal Palace en hielp hen meteen als basisspeler aan promotie naar de Premier League. Hoewel Bolasie nooit de man van de grote statistieken is geweest, haalde Everton hem vier jaar later binnen voor bijna 29 miljoen euro.  

Bolasie veroverde meteen een basisplaats bij ‘The Toffees’, maar een gescheurde kruisband hield hem uiteindelijk van december 2016 tot december 2017 aan de kant.

Deze zomer werd hij uitgeleend aan Aston Villa in de Engelse tweede klasse. Tot speeldag achttien moest hij het stellen met elf –eerder korte- invalbeurten, maar in de laatste tien competitiewedstrijden stond hij negen keer in de basis en viel hij één keer in.

Wie stelt dat Bolasie er zowel bij Everton als bij Aston Villa niet aan te pas kwam, is niet goed wakker of van slechte wil. Hoewel de Congolees sinds de aanstelling van coach Dean Smith op 10 oktober veel meer speelminuten kreeg, koos hij er toch voor om zijn huurcontract te laten ontbinden.
 

Bolasie speelt het liefst als linksbuiten, maar kan ook als rechtsbuiten, valse negen of tweede spits uit de voeten. Hij is 29 en heeft meer dan honderd wedstrijden in de Premier League én de League two op de teller.

Anders dan Marin, Djuricic en Markovic?

Voor wie zijn of haar geheugen nog eens wil opfrissen hebben we nog een stuk over Marin, Djuricic en Markovic onderaan dit artikel gezet.

Wij verwachten veel meer van Bolasie dan van Marin, Djuricic en Markovic. Waarom?  Allereerst is Bolasie conditioneel helemaal in orde. Marin speelde 186 minuten in de eerste seizoenshelft voor hij in Brussel arriveerde. Djuricic 94, Markovic zelfs geen enkele. Bolasie? 954.

Hij speelde nog negentig minuten op twaalf januari en een uur op negentien januari. In het Championship. Door velen de meest fysieke competitie ter wereld genoemd. De wedstrijd tegen Standard lijkt kort dag, maar volgende week kan hij gewoon spelen.

Marin en co waren al jaren op de sukkel en op zoek naar zichzelf voor ze naar Anderlecht kwamen. Bolasie is een jaar buiten strijd geweest met een zware knieblessure en heeft daarna –veel- tijd nodig gehad om terug een degelijk niveau te halen, maar staat er nu opnieuw.

Onderstaande dribbel dateert van vijf weken geleden. Natuurlijk zegt één fase niet alles, maar iemand die bang is om zijn knie opnieuw te blesseren zien we niet meteen zo’n actie uit zijn sloffen schudden.

 
Ondanks zijn fysieke achterstand stond Marin al na een paar dagen in de basis bij Anderlecht. Uiteindelijk kwam hij niet verder dan acht wedstrijden en  527 minuten zonder doelpunt of assist.

Djuricic deed het beter met twintig wedstrijden en 1250 minuten met één goal en vier assists. Maar uiteindelijk liet Markovic toch de beste indruk na. Markovic arriveerde nochtans met een zodanige fysieke achterstand dat hij tot op vandaag wellicht nachtmerries heeft van de vijvers van Neerpede.

Het duurde tot 6 april voor hij zijn eerste basisplek kreeg. Toch was hij in acht wedstrijden en 429 minuten nog goed voor één goal, twee assists en een heerlijke prestatie tegen Standard. “Te goed voor de Belgische competitie”, klonk het toen.

Wel, Bolasie is ook te goed voor de Belgische competitie. Maar hij sleurt geen conditionele achterstand mee en is vastbesloten zich te tonen met het oog op de Afrika Cup. (start 15 juni 2019) hij heeft een paar weken om zijn plaats in de ploeg te vinden en dan te knallen in de play-offs.

Een nieuwe diepe spits halen is niet gelukt, waardoor we moeten hopen dat Landry Dimata fit wordt/blijft. Maar met Zulj, Kara Mbodj en Bolasie er bij, oogt de paars-witte kern toch een stuk sterker dan voor nieuwjaar.





 
Marin

Marin was in januari 2015 het eerste gevallen toptalent dat Anderlecht moest redden. De Duitser gooide hoge ogen in eigen land bij Borussia Mönchengladbach en Werder Bremen en versierde zo in de zomer van 2012 een transfer naar Chelsea.

‘The Blues’ leenden hem eerst een seizoen uit aan Sevilla en in de eerste helft van het seizoen 2014-2015 trok hij op huurbasis naar Fiorentina. Daar kwam hij niet verder dan 186 speelminuten.

Op 20 januari 2015 arriveerde hij in Brussel en vijf dagen later had hij zijn eerste basisplaats beet. Toch kwam hij uiteindelijk niet verder dan acht wedstrijden, 527 minuten en slaagde hij er niet in één doelpunt te maken of één assist te geven. Anderlecht greep naast de titel. 

Djuricic

Eén jaar later hoopte paars-wit dat Djuricic voor de nodige creativiteit ging zorgen. De Serviër had Benfica na 110 wedstrijden voor Heerenveen overtuigd acht miljoen euro voor hem op tafel te leggen.

In Portugal liep het minder goed, waarna ‘De Arenden’ hem achtereenvolgens aan Mainz en Southampton uitleenden. Twee teleurstellingen later keerde hij terug naar Benfica, maar daar kwam hij in de eerste helft van het seizoen 2015-2016 niet verder dan 94 minuten.

In januari 2016 kreeg hij een paars-witte reddingsboei toegegooid. Net als Marin had hij een paar dagen nadat de deal officieel werd al een eerste basisplaats beet. Djuricic kwam uiteindelijk twintig keer in actie voor Anderlecht. in 1250 minuten was hij goed voor één goal en vier assists.

Anderlecht steeg in de play-offs nog van plaats drie naar plaats twee, maar kwam niet meer in de buurt van landskampioen Club Brugge. Anderlecht probeerde Djuricic nog een jaar langer te huren met een aankoopoptie van vier miljoen euro, maar de Serviër koos uiteindelijk voor Sampdoria.

Markovic

Na een seizoen zonder witte merel in januari haalde Anderlecht vorig jaar op 31 januari Markovic binnen. De landgenoot van Djuricic belandde na succesvolle passages bij Partizan Belgrado en Benfica bij Liverpool, dat 25 miljoen euro veil had voor hem.

Hij werd zonder al te veel succes uitgeleend aan Fenerbahçe, Sporting Lissabon en Hull City alvorens neer te strijken in Anderlecht. Bij Liverpool had hij in de eerste seizoenshelft geen minuut gespeeld, waardoor hij met een fysieke achterstand kampte en pas op 6 april voor het eerst in de basis mocht starten.

Hoewel hij niet verder kwam dan acht wedstrijden, 429 minuten en één doelpunt en twee assists liet hij toch een goede indruk na in het Astridpark. Afgelopen zomer leek Anderlecht hem opnieuw binnen te halen, maar de deal ging uiteindelijk niet door.   
 

 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.