Tsjechië leert jonge Anderlechtenaren kennen

DINSDAG, 21 DECEMBER 2010, 08:47 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Ondrej Mazuch: basisplaats, Jan Lecjaks: doet het steeds beter als linksback en Lucas Marecek: ontgoochelt zelden als hij speelt: de jonge Tsjechen van Anderlecht breken door. Ook in hun geboorteland merkt men dit op.


Het Laatste Nieuws trok naar Tsjechië en sprak met enkele voetbalkenners over de drie talenten van Anderlecht. "Alle drie stonden ze bij ons bekend als talentvol toen ze Tsjechië verlieten", vertelt Jan Palicka van de Tsjechische krant Mlada Fronta Dnes. "Maar niet meer dan dat."

"Ze stonden mijlenver weg van het niveau van een topclub, laat staan van dat van de nationale ploeg. Je moet ook weten: als je hier niet voor Sparta of Slavia Praag uitkomt, ben je per definitie onbekend. In het geval van Marecek en zeker Mazuch viel dat nogal mee, maar Lecjaks... Geen mens die wist dat hij bestond toen hij bij Viktoria Pilzen speelde."

Mazuch

Terwijl Anderlecht Marecek en Lecjaks in Tsjechië zelf ontdekte, haalde het Mazuch weg bij Fiorentina, waar hij geen speelkansen kreeg. "Hij werd gepusht door zijn vader, voor wie het een droom was om Ondrej een grote carrière te zien uitbouwen", aldus Palicka.

"Ondrej is een leider, bij de nationale beloften is hij ook aanvoerder, maar hij moet voelen dat hij belangrijk is. Anders verliest hij een deel van zijn kwaliteiten."

Marecek

Het grootste talent van de drie is Lucas Marecek, dat beweert althans de Tsjechische voetballegende Josef Masopust. "Hij is voor mij de beste van de drie", aldus de Gouden Bal van 1962. "Een technisch type als hij past goed bij Anderlecht. Alleen heeft hij de pech middenvelder te zijn. Op die positie moet je niet alleen je best doen, maar ook beslissend zijn en je team sturen."

Volgens journalist Palicka is dat nog een werkpunt voor Marecek. "Lukas heeft veel talent, maar heeft tijd nodig. Hij komt van de boerenbuiten en is eigenlijk te braaf. Niet iedereen staat er direct of heeft een persoonlijkheid zoals Lukaku."

Nationale ploeg

Volgens Palicka mogen de drie stilaan ook dromen van een selectie voor de a-ploeg van Tsjechië. "Zoals ze nu spelen, leunen ze steeds dichter aan bij de nationale ploeg", aldus Palicka. Vooral voor linksachter Lecjaks ziet hij kansen. "Onze nationale ploeg heeft op die positie immers een probleem."



anderlecht-online forum