Renders: "Stage is beloning voor jongeren"

DINSDAG, 18 JANUARI 2011, 08:52 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Met Kabasele, De Greef, Garcia Calvete en Kabananga waren vier jongeren mee op winterstage. Daniël Renders evalueert in Het Nieuwsblad hun leerproces. "Ze moeten wel begrijpen dat ze niet in de A-kern zitten als ze terugkomen."


"De beloften die het verdienen, komen mee op stage als beloning. Het is een belangrijke stap in hun leerproces", vertelt Renders. Hij benadrukt wel dat niet te veel conclusies getrokken moeten worden aan deelname aan de stage. "Je hebt jongeren die gaan denken dat ze het gemaakt hebben en de beloftentrainer heeft achteraf moeilijkheden om dat te beheren."

Nathan Kabasele (17 jaar)

Kabasele mocht dit seizoen al één keer invallen bij het a-elftal. Daarna kreeg hij een terugslag. "Hij heeft bij al de jeugdreeksen het verschil gemaakt. Hij heeft ook wat problemen met de stap achteruit te zetten en opnieuw met de U21 te gaan trainen", aldus Renders.

"Zijn grootste kwaliteiten: zijn explosiviteit en zijn neus voor goals. Hij is een spits die scoort. Of hij het gaat maken, kan niemand zeggen. Je hebt zoveel parameters. Hij heeft potentieel en de kwaliteiten als spits die veel clubs zoeken. Hij moet zo voortdoen, maar de voeten op de grond houden."

Arnaud De Greef (18)

De Greef is een polyvalente speler die zowel in de verdediging als centraal op het middenveld kan spelen. "Hij heeft een uitstekende mentaliteit en is perfect tweetalig. Dat is belangrijk. Zoals Nathan moet hij misschien wat zijn voeten op de grond houden. Niet denken dat hij er al is."

Jordan Garcia Calvete (18)

Garcia Calvete is een frêle jongen met Spaanse roots. "Hij was op stage een beetje teruggetrokken en durfde misschien niet alles te tonen wat hij kan. Onder de indruk van de andere spelers", zo denkt Renders.

"Dit seizoen bevestigt hij bij de beloften. Hij is kapitein en een spelleider, durft de bal bij te houden en heeft veel kwaliteiten als middenvelder. Jordan moet wel nog wat body kweken."

Junior Kabananga (21)

Kabananga tekende vorige zomer na een succesvolle stage een contract voor drie jaar. Dit seizoen mocht hij vijf keer invallen (één doelpunt). Na de winterstop wordt hij uitgeleend aan Germinal Beerschot om speelminuten te verzamelen.

"Junior is altijd op tijd, neemt altijd het materiaal van het veld. Echt een goede jongen met een uitstekende mentaliteit. Hij moet spelen om te tonen wat hij kan. Bij ons zal hij niet veel speelkansen krijgen als iedereen top is. Binnen zes maanden zullen we weten wat hij kan. Hij is iemand die op hoog niveau kan spelen."

Geduld nodig

Zoals Renders al aangaf, moeten deze spelers zichzelf de tijd geven om er te geraken. "Jonge voetballers willen steeds sneller spelen en gaan dan klagen", zegt Renders. "Neem nu Vadis Odjidja, ook hij wou meteen spelen. Ook hij had als jongere stemmingswisselingen en lag dan moeilijk in de groep. Hij was een groot talent en als hij geduld had gehad, zou hij nu waarschijnlijk titularis zijn bij Anderlecht."

Veel jonge spelers zoeken dan ook te snel andere oorden op, denkend daar wel hun kans te krijgen. "Maar weinigen onder hen zijn geslaagd aan de top. Bij een ploeg als bijvoorbeeld MVV wel ja (Gideon Boateng, red.), maar welke van Anderlecht afkomstige speler speelt bij Ajax of PSV?"

Renders hoopt dan ook dat de huidige generatie een voorbeeld neemt aan Jonathan Legear. "Met hem hebben we toch een mooi voorbeeld dat bewijst dat geduld loont."



anderlecht-online forum