"Anderlecht is België aan het ontgroeien"

DINSDAG, 25 JANUARI 2011, 01:27 - Sporzafanaat
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht raast net als vorig seizoen als een trein door de competitie. Enkel Racing Genk lijkt paars-wit nog te kunnen bijhouden. Wie stopt dit Anderlecht? Die vraag schotelde de krant De Standaard voor aan enkele coaches.


Frank Vercauteren (Genk): "Wij tellen met Genk slechts zes punten achterstand, maar ik zeg al maanden dat Anderlecht de superfavoriet is. Anderlecht heeft het meeste individuele kwaliteit in zijn kern. In moeilijke wedstrijden zoals tegen Standard kunnen jongens als Boussoufa of Lukaku de beslissing forceren met een klasseflits. Voor bepaalde posities hebben ze drie of meer inwisselbare spelers. Als je De Sutter, Suarez en Kanu op de bank kunt zetten en aanwinst Veselinovic zelfs niet in de kern opneemt, dan baad je in weelde."

Francky Dury (Gent): "De jongste jaren speelt Anderlecht realistisch voetbal. Ze hebben ingezien dat champagnevoetbal niet altijd het gewenste resultaat bracht. Tegen ons waren ze bijvoorbeeld niet bang om laag te verdedigen en op de counter te loeren. Ze hebben ook een elftal dat uitstekend in balans is."

Hugo Broos (Zulte Waregem): "Het evenwicht is inderdaad goed uitgewerkt", vult Broos aan. "Achteraan en op het middenveld heb je jongens als Juhasz, Wasilewski, Mazuch en Polak die vooral hard werken en in de aanval heb je de kwalitatieve surplus van voetballers als Lukaku, Boussoufa of Legear. Voeg daar nog doelman Proto aan toe, die tegenwoordig ook veel punten pakt, en je hebt een goed geoliede machine. Ik vind het te voorbarig om Anderlecht nu al tot kampioen te bombarderen, maar tezelfdertijd zie ik niet goed in wie hen zal stoppen."

Peter Maes (Lokeren): "De andere teams hebben vooral voor de winterstop te weinig geprofiteerd van de onzekerheid bij Anderlecht. Na de Champions League-uitschakeling tegen Partizan waren ze mentaal wat broos en waren er wat blessures, maar Anderlecht verloor toen relatief weinig punten. Nu ze Europees overwinteren hebben ze opnieuw een boost gekregen in de competitie."

Hugo Broos (Zulte Waregem): "Misschien kan de halvering van de punten in de play-offs alles nog wat spannender maken, maar een ervaren Anderlecht geeft zelden een voorsprong weg. We zullen wellicht nog wat geduld moeten hebben vooraleer de Anderlecht-dominantie doorbroken zal worden. Het is aan Standard, Gent, Club Brugge om zich straks weer in de concurrentiestrijd te gooien."

Francky Dury (Gent): "Volgens mij is Anderlecht België aan het ontgroeien', eindigt de coach van AA Gent. 'Ze hebben al het grootste budget, ze investeerden fors in hun medische staf, hun communicatiebeleid staat op punt, ze zijn een jeugdcentrum aan het bouwen dat top is... Gent draait momenteel een even goed seizoen als vorig jaar en bouwt ook aan de toekomst, maar Anderlecht bijbenen is moeilijk. Hopen op een vertrek van een sterkhouder is geen optie. Als ze Lukaku verkopen voor 20 miljoen dan zullen ze andere goeie spelers kopen. Het is duidelijk dat Anderlecht op de Europese trein wil springen."

Het volledige interview kan je lezen in De Standaard/Het Nieuwsblad.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.