Opinie: Youngsters boven tijdens Benfica-Anderlecht

DONDERDAG, 11 JULI 2019, 03:05 - Tuskii
Logo Anderlecht-Online

WEDSTRIJDEN - OPINIES Woensdagavond speelde RSC Anderlecht in het Estadio da Luz van SL Benfica een nieuwe oefenmatch tegen tegenstander van niveau die dan ook gewonnen werd met 1-2. Dit deed het met veel jonkies waarvan sommigen zich toch weer lieten opmerken. Hierbij een korte samenvatting met wie me is opgevallen. 

Vincent Kompany, die zelf 90 minuten coachte stuurde zijn troepen het veld op in een offensieve 3-4-3 vol eigen jeugd.

Achterin speelde Lutonda als rechter centrale verdediger en hoe. De 19-jarige linkspoot toonde zich wederom een verademing op voetballend vlak met veel lef. Ook aanvallend brengt hij iets bij zelfs vanop die RCV-positie. Na de rust vatte hij post op het middeveld en ook daar hield hij goed stand. Lutonda heeft zich naar mijn mening echt laten zien op stage tot nu toe en dat zal ook Kompany niet ontgaan zijn. Bijgevolg denk ik dus dat hij een zeer grote kans maakt op minuten volgend seizoen in het eerste. 

Centraal op het middeveld was het het jonge duo Dewaele-El Hadj dat weer het vertrouwen kreeg van de coach. Zij speelden met veel durf maar soms kon de distributie toch nog beter. Ook denk ik dat ze nog harder zullen moeten worden als het voetballend allemaal niet lukt in de Belgische competitie en er gestreden moet worden. Wat natuurlijk ook geen schande is aangezien ze respectievelijk 20 en 17 jaar oud zijn. Power is iets wat een Kayembe dan wel weer heeft.

Een andere uitblinker was toch weer Jeremy Doku.Terug van weggeweest kwelde hij de Portugese verdediging en hij gaf ook de assist voor de goal van Vlap. Doku bewijst waar hij vorig seizoen al flarden van liet zien in de speelminuten die hij kreeg: Met Doku op het veld krijgt Anderlecht meer diepgang, meer snelheid en ronduit meer gevaar. Dat merkten de thuisfans ook en ze trakteerden Doku dan ook op applaus toen hij z'n rechtstreekse tegenstander weer maar eens voorbijzoefde. 

Vlap scoorde dus wel maar al bij al liet hij vandaag niet zoveel zien. Hij ging echter niet kopje onder en naar mijn mening komt het wel goed met hem eens hij zich wat meer inpast in het team en het niveau meer gewend is. De man die vorig seizoen bij Hereveen 16 keer wist te scoren laat de netten nu dus alvast 1x trillen. Hopelijk kan hij zijn statistieken van bij Hereveen enigszins vasthouden en de netten laten blijven trillen, de Nederlander is dus alvast goed vertrokken. 

In doel mocht Davy Roef zich negentig minuten bewijzen. De jonge Rumstenaar had meermaals een goede reflex in huis op schoten van de thuisploeg en durfde ook uitvoetballen naar zijn verdedigers. Ikzelf zie een positieve evolutie in zijn spel qua uitstraling en qua maturiteit in vergelijking met zijn eerste passage bij Anderlecht. Mits blijvend vertrouwen van coach en supporters denk ik dus dat Roef nog wel iets kan betekenen voor de club. 

Verder kwamen ook in de tweede helft Guldix (19), Leoni (19), El Kabari (19) en Daskevic(16) het veld in. Zij speelden wel mee maar lieten geen onuitwisbare indruk op me achter. In die tweede helft was er veel minder paars-witte dreiging en moest de ploeg iets meer ondergaan. 

Ik concludeer vooral dat we wel positief kunnen zijn over wat de toekomst ons zal brengen. Natuurlijk zijn niet alle jonge spelers op dit moment klaar voor het eerste elftal maar dat ze er al eens van proeven toont veel vertrouwen van het bestuur en de coaching staff wat de talenten enkel goed kan doen en hongerig kan maken naar meer. Spelers als Doku en Vlap kunnen dan weer wel een directe meerwaarde betekenen. Overgens zijn er ook nog Verschaeren, Amuzu en Saelemaekers die vanavond niet speelden. Zij hebben al meer ervaring in het eerste elftal maar vooral die laatse twee zullen toch een serieus tandje mogen bijsteken om niet voorbijgestreefd te worden door ander aankomend geweld in de komende tijd. 
 anderlecht-online forum