Nabeschouwing: zoetzure namiddag in het Lotto Park

ZONDAG, 28 JULI 2019, 17:54 - IlPrincipito

WEDSTRIJDEN - OPINIES De spelers en supporters hadden er deze namiddag zin in. Helaas leverde het voor Kompany en zijn jonge team geen punten op.

De sfeer zat er deze namiddag goed in toen de ploeg, met Kompany in de hoofdrol, het veld betrad. Het publiek trakteerde de Prins op een warme welkomst met een prachtige tifo en dat leek de ploeg ook vleugels te geven. De eerste helft was dan ook heel aardig om te volgen. Het enige minpuntje was dat de wedstrijd toen al lang in zijn plooi had moeten liggen. Vlap bewees meteen zijn meerwaarde. Niet alleen scoorde hij twee heel mooie doelpunten, waarvan eentje weliswaar terecht afgekeurd werd, maar je kon ook zien aan zijn passes dat hij genialiteit in zijn spel kon brengen.
De flankspelers Amuzu en Doku deden de verdediging van Oostende pijn maar net zoals vorig jaar, strandden enkele mooie loopacties in het niets. Desalniettemin was er voldoende doelgevaar. 1-1 tijdens de rust was dan ook een behoorlijke domper. Ergens voelde je toen al de angst bij de supporters dat het evengoed verkeerd kon aflopen. Ook vorig seizoen bleek vaak dat de ene helft helemaal anders kon uitdraaien dan de andere. Helaas was het vandaag niet anders. De spelers brachten de tweede helft gewoon te weinig. Dan weet je dat de kans bestaat dat de wedstrijd ook in het nadeel beslist kon worden. Na de tweede treffer van Oostende werd het al duidelijk dat het een moeilijke klus zou worden om nog een resultaat te halen. Gewoonweg omdat je daar de bank niet voor had. Davies kon geen joker uit zijn mouw schudden om Oostende alsnog te verrassen. Van Nasri werd creativiteit verwacht, maar ook hij kon het tij niet keren. De ganse ploeg leek de hoge versnelling van de eerste helft niet meer te kunnen halen.

Was deze ploeg niet wat te jong? Met een gemiddelde leeftijd van net geen 22 jaar neem je toch het nodige risico. We kunnen niet verwachten dat deze talentvolle jongeren een ganse wedstrijd lang vloeiend voetbal brengen. Verschaeren bleef vandaag wat onder zijn niveau, net zoals Bornauw. Ook El Kababri toonde zich op sommige momenten wat onzeker. Hadden ze de eerste helft enkele doelpunten meer gescoord, dan was er hoogstwaarschijnlijk geen vuiltje aan de lucht. Maar tijdens het laatste kwart kon Anderlecht het Oostende niet meer moeilijk maken. De acties bleven uit en Oostende liet Anderlecht tot op een bepaalde hoogte combineren. Van zodra acties gemaakt moesten worden, viel het stil.

De transferperiode is nog maar halfweg, dus zal er wel nog scorend vermogen bijkomen. Voor de supporters blijft dit natuurlijk moeilijk. Want hetzelfde spel met een zege zou de ploeg vertrouwen gegeven hebben en het geloof bij de supporters zou gegroeid zijn. Er werd al aangekondigd dat er aanvallende versterking zou komen dus is deze opstelling slechts tijdelijk. Toch is het bijzonder zuur om thuis de drie punten tegen een al bij al matig Oostende weg te geven. Kompany vroeg geduld en die zal hij ook krijgen. Met de gerichte versterkingen of spelers die terugkeren uit blessure moeten we klaar zijn om de strijd aan te gaan met de andere topclubs. Het blijft hoedanook heel vreemd om met zo’n grote kern zulke jonge bankzitters te hebben.