Anderlecht zegeviert via Vlap in toegevoegde tijd

ZONDAG, 26 JANUARI 2020, 16:44 - TCV

WEDSTRIJDEN Een zwak Anderlecht heeft op de valreep met 1-2 gewonnen op het veld van Cercle Brugge. Pas diep in de tweede helft kon Paarswit op gelijke hoogte komen. De ingevallen Vlap schonk Anderlecht alsnog de onverhoopte zege in de toegevoegde tijd. Anderlecht blijft hierdoor in de running voor play-off 1, maar deze prestatie zal de laatste wake-upcall zijn die Paarswit zich kan veroorloven.

Voor de aftrap volgde er een minuut stilte voor de overleden Robbie Rensenbrink en in de 16de minuut weerklonk luid applaus voor de onfortuinlijke Cercle-doelman Van Damme. Ondertussen was de wedstrijd rommelig gestart en was er veel balverlies aan beide kanten. Maar Cercle toonde wel dat het er op z'n minst iets van wilde maken. Na 22' minuten toonde Paars-wit zich toch een keer, maar Colassin kon niet goed bij Doku's voorzet.

De thuisploeg werd sterker omdat Anderlecht rustig liet begaan. Cobbaut moest zich haasten om een boulevard te dichten en een schot van Cercle belandde hoog over. In de 32ste minuut speelde Hazard Peeters vrij op links die totaal over het hoofd werd gezien. Hogas verwerkte de voorzet keurig in doel. De reactie van Anderlecht was onbestaande. Saelemaekers werd na een blessure nog vervangen door Amuzu. Ook Cercle kon niet meer dreigen voor het rustsignaal.

Anderlecht startte dan toch met een beetje zin aan de tweede helft, maar toch was het Cercle dat kon dreigen op afstand via Peeters en Hoggas. Anderlecht probeerde het schuchter met een schot van Colassin uit de draai en via Doku die schuin voor de goal op de Cercle-doelman trapte. Vercauteren wisselde Zulj voor Vlap en Doku voor Bakkali die na een twee lange blessures weer fit is. Anderlecht slaagde er op geen enkel moment in om de laatste in de stand onder druk te zetten.

Van Crombrugge stopte aan de andere kant twee pogingen van Cercle. Toen Cercle dus weer beter in de match was gekomen en naar de gerustellende 2-0 op zoek was, sloeg Paarswit plots toe. Amuzu reageerde goed op een lange pas van Chadli en de flankspeler scoorde warempel de 1-1. Cercle moest de kelk helemaal tot op de bodem legen. In de laatste minuut van de toegevoegde tijd zette Murillo goed voor en vond Vlap aan de tweede paal die via een kopbal de 1-2 maakte.

Anderlecht kroop vanmiddag door het oog van de naald en maakt dus nog kans om play-off 1 te halen. Het is onbegrijpelijk dat Paarswit nauwelijks gemotiveerd leek te zijn voor deze wedstrijd, zeker als je weet dat deze ploeg vorige week leider Club Brugge het flink lastig kon maken in de eerste helft. In een ploeg met bitter weinig scorend vermogen blijft het vreemd dat Vlap (die wel kan scoren) weer niet aan de wedstrijd startte. Het is immers niet zo dat zijn vervangers elke week uitblinken en staan te zwaaien met een reeks assists en doelpunten. En doelpunten is naast de broodnodige motivatie hetgeen dit Anderlecht nodig heeft.