Anderlecht maakt het zichzelf heel moeilijk na nederlaag

ZATERDAG, 15 FEBRUARI 2020, 22:37 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft de goede prestatie van vorige week niet kunnen herhalen. Zoals bijna het hele seizoen miste het de nodige scherpte om in de eerste helft op voorsprong te komen. Een onstuimige Doku kreeg op het einde van de eerste helft zijn tweede gele kaart en met tien spelers was Anderlecht niet opgewassen tegen Mechelen.

Na 2 minuten snoepte Joveljic de bal af van Van Damme en kon de Serviër Anderlecht al op voorsprong trappen, maar hij plaatste de bal net naast. Cobbaut schoot niet lang later naast. Mechelen, dat Kaya moest missen, stak zijn neus ook aan het venster, maar was niet echt gevaarlijk.

Beide teams stoorden hoog en er werd aan beide kanten niet altijd zuiver uitgevoetbald. Na 21 minuten scoorde Vlap mooi op voorzet van Murillo, maar de Nederlander stond buitenspel. Anderlecht controleerde de wedstrijd, maar het spel werd toch vooral verdeeld door lange ballen van Kompany. Na 36 minuten moest Van Crombrugge zich voor het eerst reppen. Bijker schoot in de vlucht op de doelman van paarswit. Een goede vijf minuten later kreeg debutant Kabore de beste kans voor Mechelen, maar Van Crombrugge stond pal.

Na 43 minuten stuurde ref Visser Doku met zijn tweede gele kaart naar binnen, een aangekondigde kroniek. De snelle flankspeler speelde lang niet slecht, maar hij acteerde te nerveus na zijn eerste gele kaart en was veel te enthousiast toen hij Kabore wilde tackelen. Bovendien had Doku met zijn eerste fout ook direct rood kunnen pakken.

Na rust verhuisde Amuzu naar links, maar de tweede helft kon moeilijk slechter beginnen voor paars-wit. Mechelen rook bloed en Hairemans schoot hard en laag vanop grote afstand de 1-0 tegen de touwen. Mechelen kreeg duidelijk een boost door het doelpunt en drukte Anderlecht weg. Anderlecht kwam wat onder de druk uit, maar enkel Zulj was gevaarlijk met een vrije trap. Mechelen zorgde voor meer gevaar en dreigde meermaals vanop afstand. In minuut 72 verdubbelde Mechelen de voorsprong. Vranckx lette goed op en werkte de bal keurig in doel op een corner. Murillo haalde nog de achterlijn, maar zoals meestal was er niemand op de goede plaats om de voorzet van de Panamees in doel te leggen. In de slotfase liep de ingevallen Bakkali zich vrij, maar hij miste zijn schot volledig.

Door deze nederlaag tegen rechtstreekse concurrent Mechelen wordt het halen van play-off 1 een erg moeilijke zaak. Anderlecht miste alweer de nodige scherpte in de eerste helft (die Colassin de laatste weken wist op te vullen) om te scoren en nadat Doku van het veld werd gestuurd, kon Anderlecht helemaal niets meer voor elkaar krijgen. Het middenveld speelde ook weer een povere wedstrijd. Het leed veel balverlies en Lokonga blonk, zoals wel vaker de laatste tijd, vooral uit in onzichtbaar zijn.

Anderlecht kan mathematisch zijn kansen blijven behouden als het zijn resterende vier wedstrijden wint, maar dat is met deze ploeg helemaal geen evidentie. Bovendien oogt het programma van Mechelen niet zo moeilijk en lijken wedstrijden in play-off 2 tegen Virton, Roeselare of Westerlo alsmaar meer een realiteit. Paarswit is nu afhankelijk van de resultaten van de concurrenten. Zo kan Standard het toch nog wat spannend maken als het morgen wint in Genk.