Het blunderboek van Collin-Deraeve-Witters

ZONDAG, 29 MEI 2011, 11:16 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

Sport/Voetbalmagazine publiceert deze week een artikel waarin het de schuld van het gefaalde transferbeleid van Anderlecht toeschrijft aan drie personen: Philippe Collin, Werner Deraeve en Gerard Witters.


In maart 2008 kwam Rik Vande Velde de scoutingscel van Anderlecht versterken. Een jaar later klom hij zelfs op tot hoofdscout. De enige nieuwe speler die in dat jaar kwam en door Vande Velde bekeken was, was Nemanja Rnic. Zijn promotie tot hoofdscout zou hier niet veel verandering in brengen. Slechts drie spelers werden aangeworven na gunstig advies van hem: Ondrej Mazuch, Lukas Marecek en Jan Lecjaks. Eén speler werd zelfs aangetrokken ondanks een uitdrukkelijk negatief advies: Dalibor Veselinovic.

Werner Deraeve, de goudzoeker in Latijns-Amerika

Veel meer vertrouwen werd er gesteld in Werner Deraeve. Die schuimt de laatste twee jaar de Zuid-Amerikaanse en de Afrikaanse markt af en verblijft zo'n vier maanden per jaar in beide continenten. Dertien spelers kregen de voorbije drie jaar op basis van zijn advies een contract. Enkel Matias Suarez en Kanu konden daarvan doorbreken. Met Canesin Matos klopt nu wel nummer drie ook aan de deur.

Vijf anderen haalden niet eens de A-ploeg: Silva Bueno Guilherme, Renan Boufleur, Mario Martínez, Pier Barrios en Paul Taylor. Van de andere vijf zijn er vier uitgeleend: Nemanja Rnic, Víctor Bernárdez, Pablo Chavarría en Reynaldo. Tot slot is er ook nog Ablaye Seck.

Gerard Witters, de man met de connecties

Voor zijn activiteiten in Zuid-Amerika kan Deraeve rekenen op een lokaal netwerk van tipgevers én op Gérard Witters. Deze Brusselaar is een oude bekende van de familie Vanden Stock en werkte in de jaren '80 in hun brouwerij. In die periode was hij ook betrokken bij de bouw van het Constant Vanden Stock-Stadion.

In 2005 had Witters contact gezocht met Philippe Collin om de Argentijnse spelersmarkt te ontginnen. Uit zijn brouwerij-verleden had Witters de nodige contacten in dat land en hij sprak ook goed Spaans, daarom werd hij ingeschakeld hierin te helpen. Nicolas Frutos was de eerste realisatie van deze samenwerking, Lucas Biglia, Nicolás Pareja en Cristian Leiva volgden.

Philippe Collin, de onaantastbare

Volgens Sport/Voetbalmagazine is er de jongste jaren nooit de minste controle geweest op wat het trio Collin-Deraeve-Witters allemaal uitspookte. Volgens het blad is Collin de echte sterke man van Anderlecht en is hij onaantastbaar. Bij transfers werd er niet overlegd met hoofdscout Vande Velde of trainer Ariël Jacobs.anderlecht-online forum