Welke voorstellen liggen er in andere landen op tafel?

DINSDAG, 7 APRIL 2020, 16:15 - Nostak
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE - OPINIES Een storm aan kritiek op het voorstel die kersvers Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt gisteren naar voren schoof. Van Eetvelt riep op om een deel van de Europese inkomsten voor de komende drie jaar te verdelen over alle Belgische teams.

Naar algoede gewoonte werd er opnieuw meer aandacht besteed aan de boodschapper dan aan de boodschap zelf. Als we eens over de landsgrenzen heen gaan kijken blijkt dat het voorstel van Van Eetvelt helemaal niet zo uit de lucht gegrepen is.

Een overzicht:

Nederlandse Eredivisie

Bij onze Noorderburen ligt er een voorstel op tafel om een solidariteitsfonds op te richten. Marketeer Chris Woerts verwoordt het als volgt: "Alleen met solidariteit kunnen de clubs overleven". "Solidariteit is van boven naar beneden, eigenbelang opzij en zorgen dat de bedrijfstak deze crisis overleeft", aldus Woerts.

Daarom is het belangrijk dat de clubs in de Eredivisie samen een plan ontwikkelen dat recht doet aan ieders positie en uitgaande van onderlinge solidariteit en steun om deze lastige periode door te komen en vooruit te kunnen blikken naar de toekomst.

Duitse Bundesliga

Duitsland laat zien dat het moet kunnen. Daar is het zo dat de zwaarste schouders de zwaarste lasten dragen. Daar beseffen ze, in tegenstelling tot in België, wel degelijk dat ze van elkaar afhankelijk zijn. Met mondjesmaat wordt de draad terug opgenomen in de Bundesliga.

Clubs als Schalke 04, Bayern München en Hoffenheim hervatten reeds de trainingen. Aangepaste trainingen uiteraard, met aandacht voor de nodige veiligheidsvoorschriften. Bayern deelt de spelersgroep op in 4 groepjes van 4 en 1 groepje van 5. Naast de training hebben de spelers geen (fysiek) contact met elkaar. Elke groep maakt bovendien op een verschillend tijdstip gebruik van de ondergrondse parkeergarage.

De hoop is duidelijk levendig om de competitie nog voor eind juni/juli af te werken. Bayern voert na 25 van de 34 gespeelde speeldagen de rangschikking aan.

Spaanse Primera Division

La Liga zal niet eerder dan eind mei worden hervat. Javier Tebas, voorzitter van La Liga, werkt momenteel verschillende voorstellen uit om samen met de clubs uit de dokteren wat voor iedereen de beste oplossing is. In het beste geval zal de bal op 28 mei aanstaande opnieuw rollen in de Spaanse topklasse.

"De scenario's die momenteel op tafel liggen zijn een herstart op 28 mei, 6 juni, of zelfs 28 juni. We wachten af hoe de hele coronacrisis zich verder ontwikkelt, hier en in andere landen". Aldus Tebas.

Ikke, ikke, ikke

Als de competities niet meer hervat worden is de schade voor te clubs niet te overzien, zoveel is duidelijk. Maar laat ons toch vooral onthouden dat er in dit verhaal geen winnaars zijn, enkel verliezers. In deze coronacrisis roepen regeringen en samenlevingen op tot steun en solidariteit. Voetbalclubs en competities gaan echter hun eigen gangetje en daarin primeert maar één ding: eigenbelang. Geen onderlinge solidariteit, geen plan of voorstel om elkaar door deze crisis te slepen. Neen, enkel eigenbelang en eigen gewin.

In plaats van in de eerste plaats de koppen samen te steken en te zoeken naar gemeenschappelijke raakvlakken opteert men er in België voor om het vel van de beer te verkopen voor die effectief geschoten is. De omgekeerde wereld?



anderlecht-online forum