Boskamp: "Die kleine Musonda is fenomenaal"

VRIJDAG, 8 JULI 2011, 13:19 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Dat Anderlecht met Charly Musonda Junior een goudklompje is huis heeft, is genoegzaam bekend. Nu bezingen ook Johan Boskamp en jeugdscout Pierre Chevalier zijn lof. "In 35 jaar heb ik nooit zoiets gezien op die leeftijd."


De 79-jarige Jean Chevalier is een autoriteit in de jeugdscouting. Voor Raymond Goethals speurde hij indertijd naar jong talent en het was hij die De Tovenaar tipte over Luc Nilis.

"Twee jaar geleden zag ik Charly Musonda Junior voor het eerst aan het werk", vertelt Chevalier in Het Laatste Nieuws. "Ik weet nog goed dat een jong spelertje van Anderlecht me daar om kwart voor negen 's morgens opviel tijdens de opwarming. Zoals hij daar de bal speelde, dacht ik meteen: die wil ik in de wedstrijd zien."

Chevalier zag Musonda een eerste keer spelen tijdens een toernooi. "Er zal een hele goeie moeten opstaan als die jongen niet tot beste speler van het toernooi uitgeroepen wordt", zo zei ik toen aan Jean-François de Sart, die er ook was. "Het toernooi duurde nog twee dagen en die brachten alleen de bevestiging van zijn grote talent. Sindsdien ben ik alle veertien dagen op Anderlecht om Musonda aan het werk te zien."

"Ik noem hem 'Le Petit Prince'. Als je me vraagt om hem met iemand te vergelijken, dan kan ik alleen maar zeggen dat ik zoiets nooit eerder heb gezien op die leeftijd. En dat wil wat zeggen, want ik ga al meer dan 35 jaar naar de jeugd kijken en ik was destijds voor Goethals vaak aanwezig op het internationaal gerenommeerde toernooi van Toulon, waar heel wat grote spelers uit zijn voortgekomen", aldus Chevalier.

"Hij speelt de bal zoals Zidane dat ook deed"

Volgens Chevalier is Charly Jr. technisch enorm begaafd. "Het lijkt wel of hij lijm aan zijn rechtervoet heeft, zó plakt de bal daar aan. En héél uitzonderlijk: hij speelt de bal vaak met de buitenkant van de voet, zoals Zidane destijds. Hij doet daarmee een beetje denken aan Nilis, Degryse, Lozano en Van Himst."

"Misschien komt Degryse als type nog het dichtst in de buurt. Maar de kleine Musonda doet het allemaal al op zijn 14 jaar. Alleen heb ik ze bij Anderlecht al gezegd dat ze het hem nu moeilijker moeten maken door hem dichter bij de spits te laten spelen."

Boskamp: "Hij speelt altijd met gezicht naar doel"

Ook oud-Anderlecht-trainer Johan Boskamp, die graag met de jeugd werkt, kijkt vol bewondering naar de jonste Musonda. "Ik ken de hele familie Musonda. Tika doet het goed bij de -17 en Lamisha bij de -19. Maar Charly Junior is de beste van allemaal", aldus Boskamp.

"Hij speelt altijd met zijn gezicht naar het doel, dat is heel speciaal op zo'n jonge leeftijd. Hij ziét het ook zo goed. In zijn leeftijdscategorie is hij een mix van Xavi en Iniesta. Hij is nog jong dan moet je altijd het volgende jaar afwachten, maar dit jaar was hij fenomenaal, ook bij de nationale -15-jarigen."

Het voorbije jaar probeerden verschillende Europese topclubs Musonda Jr. te strikken. Tevergeefs, hij heeft zijn lot tot 2018 aan Anderlecht verbonden. "Hij kan helemaal niet weg, of heel de familie zou moeten meegaan. En Charly is toch ook een beetje een man van Anderlecht", zo besluit Boskamp.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.